Publicerad:
Uppdaterad:

”Rätt av Rosberg – han följer sitt hjärta”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Andersson: Han har nått sitt stora livsmål

När titeln var nära kände Nico Rosberg pressen och började tvivla. Vad gör man när livets stora mål är uppnått?

Innan han tagit emot VM-pokalen visste han svaret.

Det är dags att lämna F1.

Sportbladets Anna Andersson.
Sportbladets Anna Andersson.

När meddelandet från Mercedes kom tittade jag till telefonen en gång, men jag var tvungen att verkligen läsa det en gång till innan jag insåg innebörden. Nico Rosberg avslutar karriären - nu direkt.

Killen har inte ens hunnit ta emot VM-pokalen innan han 31 år gammal bestämmer sig för att lägga av. Det kändes väldigt överraskande, ända till dess att tanken fått gå ytterligare ett varv.

Beslutet säger nämligen så enormt mycket om honom, om den karaktär och styrka som gör honom till den han är och som också gjorde honom till världsmästare i formel 1 2016.

Öppnade dörrar

Ända sedan Nico Rosberg var barn har han och hans pappa ”Keke” arbetat efter en plan, mot en VM-titel i Formel 1. Pappa, som vann VM 1982, öppnade dörrar och såg till att det fanns team till sin son under ungdomsåren. Nico fick sitt första ett F1-test med Williams som 17-åring och efter mästartiteln i GP2 fick han en förarplats hos Williams där han tog poäng i sin F1-debut 2006. Talangen och kontakterna tog Keke Rosbergs son en lång väg, men när Mercedes valde att skriva kontrakt med honom 2010 ställdes han plötsligt inför sin första riktigt stora utmaning. Tillsammans med den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher skulle han ta Mercedes tillbaka till världstoppen i Formel 1. Då insåg Nico Rosberg att hans talang är bra, men att det inte räcker för att nå sina drömmars mål. Under tre säsonger studerade han Schumacher, dennes noggrannhet och arbetsmetoder.

– Jag har haft en stor nytta av de erfarenheterna, har han berättat.

– Han var, för stå mig rätt, större än Gud. Även inom teamet.

”Tufft psykiskt”

Han fick den tuffaste utbildningen en förare kan få och när han besegrat Schumacher ställdes han mot Lewis Hamilton. Britten var redan världsmästare när han kom till Mercedes och efter regeländringen 2014 tog Hamilton två titlar. Den senaste i USA för ett år sedan och den titeln var på väg att knäcka Rosberg.

– Det var fruktansvärt tufft psykiskt för mig. Jag vet att jag gick ut i öknen och funderade. Där och då insåg jag att jag skulle ge ännu mer än allt.

Rosberg kom tillbaka och vann de fyra avslutande loppen förra säsongen och killen som gjort sig för att inte lämna någonting åt slumpen blev ännu mer noggrann. Varje detalj skulle vara rätt och ingenting skulle gå fel.

Ett exempel är vårt möte inför årets säsong, de tio minuterna han hade över före intervjun tillbringades med ingenjörerna och Sportbladets fotograf fick inte följa med in på hans arbetsrum, där fanns data som ingen utanför hans innersta krets fick se. Ett annat exempel är att hans fru tagit allt ansvar för deras dotter under det första året för att han skulle kunna koncentrera sig på en sak - att bli världsmästare i Formel 1.

Kan inte göra mer

Nico Rosberg har jobbat mot sin dröm i 25 år. Steg för steg har han arbetat mot målet, han slog den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher och nu har han också vunnit VM-titeln i en direkt duell med den trefaldige världsmästaren Lewis Hamilton. Han har besegrat två av världens genom tiderna bästa förare när de kört med samma material.

Mer kan han inte göra.

Han har nått målet och inser att han troligen aldrig får en sådan chans igen. Efter årets säsong byter F1 reglemente igen. Bilarna får ett annat utseende och andra egenskaper. Däcken förändras och det är mycket troligt att rangordningen mellan teamen också gör det.

Därför gör Nico Rosberg rätt som följer sitt hjärta. Han har gjort det han kom för att göra och nu går han vidare.

Som den store mästare han är.

Publicerad:
Publicerad: