Halfvarsson avstår tävling i Davos

SPORTBLADET

Efter flera misslyckanden - så ska stjärnan lyckas i VM

LILLEHAMMER. I kanonslag och med chans att vinna hela minitouren i Lillehammer.

Men målet är VM och efter flera misslyckade mästerskap smids planerna på hur Calle Halfvarsson ska lyckas i vinter.

En åtgärd syns redan nästa helg i Davos, då han avstår lopp.

– Med största säkerhet kör han sprinten, men inte tremilen, säger tränaren Ola Ravald.

2008 vann Calle Halfvarsson guld på junior-VM i Italien. Han körde hem guldet i fristilsprinten före Jesper Modin. Efter det har Calle Halfvarsson inte tagit en individuell medalj i ett mästerskap.

Med ett bra första VM i Val di Fiemme 2013 skulle nästa steg komma i OS 2014. Men uppladdningen stördes av magsjuka och Calle Halfvarsson körde bara ett lopp.

VM på hemmaplan i Falun 2015 skulle bli det stora lyftet, men formen försvann och ryggen krånglade.

Förra säsongen blev helt förstörd av sjukdomar och det är först nu som Calle Halfvarsson är tillbaka på allvar.

Och som han är det.

Seger i den klassiska sprinten i fredags och sekundstrid mot Marcus Hellner i fristil, 10 km, på lördagen.

Har haft otur

Calle Halfvarsson har chans att ta hem hela minitouren i Lillehammer, jaktstarten på söndag avgör och Calle Halfvarsson startar med 28 sekunders försprång.

Men det är VM som är säsongens stora mål.

Den här gången ska Calle Halfvarsson och landslagsledningen göra allt vad de kan för att han ska komma till VM i Lathis som en pallåkare.

– Jag har haft lite otur, säger Calle Halfvarsson själv om tidigare år.

Redan på måndag tar han nästa steg i VM-uppladdningen.

– Efter den här helgen måste jag få en bra träningsperiod, det har bara varit tävlingar det sista. Jag kan inte bara tävla och tro att jag ska behålla formen en längre tid. Då kommer det att dala. Jag mår bra av mycket träning, säger Calle Halfvarsson.

Landslagstränaren Ola Ravald:

– Han går in i en träningsperiod denna och nästa vecka med dubbla pass, säger han påpekar att det innebär lite mindre tävlande.

– Det är tufft att tävla i allt. Han är bra på både distans och sprint, men vi måste välja. I La Clusaz åker han nog båda loppen men i Davos sannolikt bara sprinten, säger Ravald.

Kicka igång systemet

Hur planen in mot VM ska se ut i detaljer pågår det fortfarande diskussioner om. Men det finns en stabil grund.

Efter en hårdare period med träning kommer Calle Halfvarsson troligen att köra Tour de Ski, sen följer en lungare period före SM. Efter de tävlingarna börjar formtoppningen inför mästerskapet. En viktig faktor då är att han under den perioden behöver hårda pass.

– Calle svarar ofta väldigt bra på tävlingar och mycket intensitet. Så någonstans på vägen måste vi få igång honom på det. Att tävla och få lite tuffare pass. Han måste få igång det anaeroba systemet, säger Ola Ravald.

Om Calle Halfvarsson har mer att ge?

Det tror landslagsledningen. Inför premiären i Ruka och touren i Lillehammer har de inte alls fokuserat på formtoppning utan bara släppt på träningen en aning.