Då gör Kalla comeback

SPORTBLADET

Kör Tour de ski

LILLEHAMMER. Charlotte Kalla siktar på comeback på nyårsafton.

Då kör hon sprinten i Tour de Ski.

Skidstjärnans plan efter genomklappningen i Ruka presenterades i dag.

– Jag mår bra och har inte haft några känningar av förmaksflimret sedan jag gick i mål i Ruka förra söndagen. Det känns skönt, säger Charlotte Kalla.

Igår kunde Sportbladet berätta att Charlotte Kalla står över tävlingarna i Davos kommande helg.

Men nu meddelar Svenska skidförbundet när och hur Charlotte Kalla ska göra comeback efter bakslaget i Ruka då hon drabbade av förmaksflimmer.

Det blir först i Tour de Ski, som hon från början inte hade tänkt att åka.

Hon kommer alltså även att stå över tävlingarna i La Cluzas och nästa gång som Kalla tävlar blir på nyårsafton i Val Mustair.

Undersökningar förra veckan har visat att skidstjärnan inte har några problem med hjärtat. Hon har tränat igen sedan i torsdags.

I ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet berättar Charlotte Kalla själv om planen.

– Målet är att åka halva eller kanske till och med hela touren. Jag känner mig lugn, trygg och omhändertagen i det läge jag hamnat i. Jag försöker vara ärlig med vad kroppen säger och har en dialog med gänget runt mig. Mina behov är viktigast just nu och att tillgodose dem. Jag trivs bra med rutiner och därför skapar vi en normal träningsvardag men med fokus på grundträning och att ge mig förutsättningar att hämta hem förra helgens lopp. Mer tid sedan urladdningen kommer att ge resultat, säger hon.

Viktigt med en grundplan

Att det finns en struktur kring hur hon ska ta sig tillbaka till världscupen är teamet kring Charlotte Kalla noga med.

– Det är viktigt för Charlotte att ha en grundplan att förhålla sig till, säger hennes personliga tränare Magnus Ingesson.

Hon har efter ett par dagar i Sundsvall åkt till Idre för att få bra träningsmöjligheter.

– Den lugna träningen har känts bra medan jag känner att det behövs mer återhämtning innan kvalitetspassen är på normal nivå, säger Charlotte som accepterat situationen och tålmodigt kommer att följa grundplanen som hon lagt med Magnus Ingesson och landslagsledningen.

Tränaren påpekar också vikten av att våga ändra planen ifall det krävs.

– Nu är det viktigt att vi gör rätt och inte förivrar oss. I planen finns ett par längre läger (Idre och Saxnäs) och tävlingar i Skandinaviska cupen i Lillehammer nästa helg. Men planen kan komma att justeras om inte Charlottes kropp responderar som vi önskar, säger Charlottes tränare Magnus Ingesson i pressmeddelandet.

Vinters stora mål VM i Lahtis avgörs i februari.