Knäckte OS-ettan – siktar på repris i Rio

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Svennerstål tror på medalj: ”Aldrig varit i så här bra form”

Angenämt problem  Ludwig Svennerstål är i stort sett garanterad en OS-plats. Det enda som är osäkert är vilken häst han ska tävla med. Antingen King Bob eller Aspe – som under Sweden International Horse Show i höstas.
Foto: Foto: Bildbyrån
Angenämt problem Ludwig Svennerstål är i stort sett garanterad en OS-plats. Det enda som är osäkert är vilken häst han ska tävla med. Antingen King Bob eller Aspe – som under Sweden International Horse Show i höstas.

FALSTERBO. Tre hästar att välja på och färsk seger över världsettan.

Inte konstigt att Ludwig Svennerstål, 25, längtar till OS i Rio.

– Jag har aldrig varit i så bra form, ska jag slå till så är det nu, säger fälttävlansstjärnan.

Foto: AFP
Michael Jung.

Världsettan Michael Jung har vunnit OS i London, VM och tre EM på raken – det senaste med bruten fot.

Men i polska Stzegom nyligen fick tysken se sig slagen av Ludwig Svennerstål.

– Jung sa ingenting till mig, varken på prisutdelningen eller efter, säger svensken med ett nöjt garv.

Det är beviset för att han gjort något riktigt giftigt.

Satte nytt personbästa

– Det är en sån känsla man vill gå in i ett OS med. Att vinna en trestjärnig tävling är alltid svårt och att vinna över Jung på hans bästa hästar, det är sånt man behöver i ryggen, säger Svennerstål.

Ludwig Svennerståls självförtroende har tagit honom långt tidigare. Till London-OS och till ett EM-lagsilver i Malmö 2013.

Nu är det starkare än någonsin. Beslutsamheten och vinnarinstinkten strålar ut från honom.

Här i Falsterbo har han och fem andra OS-nominerade ryttare testats i dressyr och banhoppning samt i tre kilometer löpning, där det blev personbästa för Svennerstål.

Medan de andra åkt dröjer han sig kvar här i vimlet, för intervjuer och för SOK:s pressträff i morgon. Då ska de tre första OS-klara fälttävlansryttarna presenteras. En av dem blir garanterat Ludwig Svennerstål.

Blev fyra i London

Vilken av hans hästar det blir som sätts på flyget till Rio är mer osäkert. Valet står främst mellan King Bob, den 17-årige vinnaren från Polen, och Aspe, ett yngre och fräschare sto.

– King Bob och jag har gjort väldigt mycket tillsammans. Han kämpar alltid på och vill, det är hans stora grej. Om vi kan avsluta med ett OS skulle det vara stort. Men vi får se, säger Svennerstål.

I London-OS såg han Sara Algotsson Ostholt rida hem ett silver och var själv med om att ta laget till en fjärdeplats. Det lärde honom mycket. Nu säger han:

– När vi åkte dit sa vi att fyra är bra. Vi blev fyra. Nu säger vi att vi ska ta medalj och då kommer vi att ta medalj. Så är det. Punkt slut.

Publicerad:

LÄS VIDARE