Wimbledon 2016

Björn Hellberg hyllas under Wimbledon

Av: 

Rasmus Senator

SPORTBLADET

Tennisoraklet gör sin 50:e raka turnering på plats

Tennisoraklet på plats 2009.
Tennisoraklet på plats 2009.

1967 var han en 22-årig bisittare under Wimbledon.

I dag, 50 år senare och med över 650 matcher i bagaget, ska tennisoraklet Björn Hellberg hyllas på plats i London.

– Det är rätt fenomenalt att man fått vara med under så många år, säger Hellberg till Sportbladet.

Björn Hellberg, 71, är synonymt med tennis.

Tennisoraklet har rapporterat från tennisturneringar världen över och i år är han åter på plats i London för världens äldsta turnering Wimbledon – för 50:e året i rad.

Nu ska han uppmärksammas för sin bedrift.

"Kunde inte drömma om det"

Hellberg kommer under kvällen hyllas på en restaurang i London av representanter från den anrika turneringen. Med sig har han även frun Inger, som han förlovade sig med på en pub under Wimbledon 1979.

– Den främsta känslan är att man börjar tänka tillbaka. När jag kom hit för 50 år sen kunde jag inte ens drömma om att jag skulle vara med så här länge. Det är rätt fenomenalt att man fått vara med under så många år, säger Hellberg.

Njuter av tennisen

Under sina 50 år på plats har Hellberg inte missat en enda dag av turneringen och Björn Borg och Stefan Edbergs framgångar på de klassiska gräsbanorna är minnen han håller allra högst.

Även maratonmachen mellan John Isner och Nicolas Mahut 2010, som pågick i över åtta timmar, är ett starkt minne för Hellberg som beskriver matchen som "en tre dagar lång plåga".

De senaste åren har han trappat ner på arbetet och är glad över att nu kunna njuta av grand slam-tennisen genom åskådarögon.

– Det känns väldigt skönt. Förut skrev jag för uppemot 15 tidningar där varje tidning skulle ha en unik text, man slogs alltid mot klockan. Det är en annorlunda känsla att inte behöva lämna rapporter, säger Hellberg.

Vill uppnå ytterligare en milstolpe

Den nu 71-åriga Hellberg har inga planer på att sluta vid 50 turneringar. Från och med nu tar han "match efter match" och hoppas få göra sin 51:a Wimbledon på plats.

Förutom det har han ännu en milstolpe i sikte.

– Jag räknar med att vara på plats nästa år också om jag orkar. Jag vill om jag har tid försöka komma upp i 100 grand slam-turneringar. Jag står på 92 just nu och det vore kul att få uppleva ett 100-tävlingsjubileum också. Det är väl ingen som är intresserad av det egentligen men det är rolig kuriosa för mig, säger Hellberg och skrattar.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Wimbledon 2016

Björn Hellberg

Tennis

Wimbledon

London