Andersson: Åtta skäl till att han är värdig mästare

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Bernie Ecclestone önskan gick inte i uppfyllelse.

Nico Rosberg är ny världsmästare i Formel 1.

Och den titeln är han värd.

Under säsongen var F1-pampen Bernie Ecclestone tydlig. Han ville inte se Nico Rosberg som världsmästare, istället föredrog han att dennes tuffaste konkurrent, teamkollegan Lewis Hamilton.

– Vinner Nico VM är det bra för honom och för Mercedes, men det skulle inte nödvändigtvis hjälpa sporten eftersom det inte finns någonting att skriva om honom, sa Bernie Ecclestone till Daily Mail.

Han föredrar britten Hamilton som lever ett lyxliv med privatplan, fräcka bilar, syns med popstjärnor och gärna går på röda mattan - samtidigt som han visar upp det på sociala medier.

Jobbar stenhårt

Men som jag ser det är Rosberg en värdig mästare för att...

...han efter 21 lopp är den förare som samlat flest poäng.

...han har förberett sig minutiöst ända sedan han förlorade titeln i oktober förra året. Hans förberedelser utanför banan har lagt grunden till titeln. Glöm inte bort att han körde tre år tillsammans med den sjufaldige mästaren Michael Schumacher och var den starkare av dem två under samtliga tre säsonger. Han har kört intill den mästerlige Lewis Hamilton i lika många år utan att psykiskt ta stryk, istället har han växt och besegrat sin teamkamrat.

...han kom tillbaka på ett fantastiskt sätt sedan han tappade titeln i USA:s GP 2015. Då var han en slagen man, men som en boxare klev han tillbaka in i ringen och vann sju lopp i rad innan han kolliderade med Lewis Hamilton i Spaniens GP. Oavsett vad man tycker om Rosberg som förare är det omöjligt att inte bli imponerad över hans förmåga att jobba stenhårt på varje detalj och komma tillbaka.

...han kom till Mercedes redan under comebacksäsongen 2010. Han har jobbat sig igenom alla de tuffa åren, han har varit med och gjort teamet till vad det är i dag.

...han har tagit ordet proffs ett steg längre. Han fokuserar helt på sig själv och lever i sin bubbla. Gör samma sak varje race, lägger enormt mycket tid på att hitta lösningar tillsammans med sina ingenjörer och lämnar ingenting åt slumpen. Han läser inte ens negativa artiklar om honom eftersom han vet att han blir irriterad. Han funderar inte över vad någon annan gör:

– Varför skulle jag göra det, det gör mig knappast snabbare, sa han inför finalen.

Makalöst kval

En av Rosbergs största styrkor är att han är medveten om sina svagheter.

...han gör väldigt få misstag. Hamilton må vara snabbare, smartare i sina omkörningar och kan dominera ett helt fält, men Rosberg är konstant. Hans toppar är inte lika höga, men hans dalar är inte heller lika djupa.

– Om du vill bli världsmästare måste du minimera antalet misstag och det är det som Nico gör, säger stallchefen Toto Wolff efter Japans GP.

...han har kört bättre än någonsin i år, exempelvis var hans kvalvarv i Singapore makalöst.  Han slog Hamilton med en halv sekund, han har aldrig tidigare besegrat Hamilton med en sådan marginal.

...F1 behöver en ny mästare. De senaste sex mästerskapen har vunnits av Sebastian Vettel eller Lewis Hamilton. Sedan 2008 har de två vunnit alla VM-titlar utom en. Det är dags för en ny mästare.

Så grattis Nico Rosberg, nu har du fått din titel och till nästa år byter F1-regler igen.

Då står återigen fem världsmästare på startlinjen - det är bara att hoppas att 2017 blir lika intressant som i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM