Svensksuccé i EM - tog nio medaljer

SPORTBLADET

”Förväntar mig nominering till Idrottsgalan”

Totalt nio medaljer - varav minst en i varje distans.

Bowling-EM blev ett medaljregn för de svenska damerna.

– Jag förväntar mig ju en nominering till Idrottsgalan, säger förbundskaptenen Johan Ekström.

Inför den avslutande dagen av damernas bowling-EM i Wien hade Sverige tagit medalj på alla fem distanser. Mästerskapet avslutades med cupspelet Masters. När tävlingen var avslutad kunde det konstateras att det var idelt svenskt på prispallen.

– Jag har nog inte riktigt förstått det än, men det känns väldigt bra, säger den 19-åriga debutanten Filippa Persson som var den svenska som bärgade guldet i Masters.

”Rekord för svenskt landslag”

Den avslutande dagen innebär att Sverige åker hem med sammanlagt nio medaljer.

– Vad jag förstår är det rekord för ett svensk landslag. Nio medaljer på ett EM. Så det känns fantastiskt, man kan inte säga annat, säger förbundskaptenen Johan Ekström.

Hur stort är det?

– Jag förväntar mig ju en nominering till Idrottsgalan. Det är stort, det är otroligt stort.

Bakom guldet ligger en målmedveten svensk satsning. Sedan 2010 har förbundet jobbat hårt med teknisk utveckling genom träningsläger i USA, för att därefter förbättra kommunikationsbiten samt ta hjälp av idrottspsykologi. Under mästerskapet har fokuset legat på just kommunikationen och landslaget har haft hjälp av en idrottspsykolog och en specialist på bowlingklot.

– Så det är många saker och ett långt arbete som jag har varit med och skördat. Det känns inte bara som det är de som är här utan alla som varit med i Team Sweden under lång tid. Nu hoppas vi kunna bygga vidare på det här till världsmästerskapet om 16-17 månader.

Guld i tyngsta distanserna

Förutom dagens guld i Masters vann Sverige ytterligare tre guld i mästerskapet.

– De riktigt tunga medaljerna är ju femmanna och All Event, vilket är den som slagit ner mest käglor i alla distanser tillsammans. Vi har ju tagit de två tyngsta där och hade alla på pallen i Masters, cupspelet där de 24 bästa möts. Där vår rookie Filippa Persson vann och det var fyra svenskor på pallen. Fantastiskt, förklarar Ekström.

Att svenskorna inte stötte på varandra förrän i semifinalerna i dagens Masters hänger ihop med lottningsträdet.

– Det var väldigt coolt faktiskt. Det är lite slumpen. Man måste ju placera sig på rätt placering så att vi inte får möta varandra innan semifinalerna, så det var riktigt svårt faktiskt, säger Filippa Persson.

”Kan ge ringar på vattnet”

Inför mästerskapet hade svenskorna dock satt upp en tuff målsättning.

– Vi är ju väldigt duktiga och har ju en tradition att prestera bra på Europamästerskap. Inför mästerskapet satte vi upp en nästan utopisk målsättning, för att ha nåt att jobba mot. Nämligen en medalj indviduellt och guld i alla lagdistanser. Det är en utopi som vi nästan överträffat. Det är osannolikt att det ska bli så här bra, säger Johan Ekström.

Framgångarna i Österrike hoppas Ekström dels ska ge förbundet pengar till ungdomarna men även att landslagsspelarna kan dra nytta av det.

– Man kan ju hoppas att de ger både förbundet och kanske tjejerna individuellt sponsorer i framtiden. Så jag hoppas verkligen att det kan ge lite ringar på vattnet för vi har haft väldigt stora framgångar både individuellt och som lag nu under 2016 och det vill vi såklart upprepa.

Resultaten innebar att Sverige, precis som 1969, tog medalj i alla mästerskapets distanser. Då fanns dock enbart fyra distanser, att jämföra med dagens sex.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bowling