Therese Alshammar avslutar karriären

SPORTBLADET

Therese Alshammar har bestämt sig.

Nästa helgs SM hemma i Stockholm blir simstjärnans sista tävling.

– Både skönt och skrämmande, säger 39-åringen till DN.

OS i Rio var Therese Alshammars sjätte OS och sista stora internationella tävling, men fram tills i dag har det varit oklart exakt när veteranen tänkt sluta.

I en intervju med DN berättar 39-åringen att nästa veckas SM på Eriksdalsbadet i Stockholm blir hennes sista tävling. Beslutet har växt fram under hösten.

– Jag har tränat mindre än vanligt och för första gången haft lediga helger. Nu förstår jag till exempel för första gången vad folk menar när de pratar om hur sköna fredagskvällarna är, säger hon till tidningen.

Återkommande skadeproblem

En del i beslutet är att Alshammar börjat känna av sina återkommande skadeproblem igen. Hon berättar att det är fysiskt omöjligt att prestera på den nivå hon önskar vilket gör att glädjen inte är densamma.

Vad som väntar framöver vet hon inte än, men hon vill inte kasta sig in i något nytt.

– Det är både skönt och skrämmande att jag inte har bestämda planer för vad jag ska göra i framtiden, säger hon till Dagens Nyheter.

Alshammar tog två OS-silver, på 50 och 100 frisim, i Sydney 2000 och har även ett brons i lagkapp från samma mästerskap. I VM i långbana har hon två guld, fem silver och ett brons – samtliga VM-medaljer har hon tagit på 50 frisim och 50 fjärilsim. Totalt har hon över 70 mästerskapsmedaljer.

SM avgörs fredagen den 4 november till tisdagen den 8 november. Alshammar simmar 50 fjäril under lördagen och 50 frisim under söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM