Sverige i samma Davis Cup-grupp som Madagaskar

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Förlorade ödesmatchen mot Israel

Sverige åkte ur grupp 1 i Davis Cup.

Israel vann lördagens dubbel och skickade en före detta supermakt till tennisens verkliga bakgård.

– Vi hör inte riktigt hemma här, och det har vi märkt i många år nu, säger Fredrik Rosengren, den avgående förbundskaptenen.

Sverige nådde sju raka Davis Cup-finaler 1983–1989 och vann turneringen 1975, 1984, 1985, 1987, 1994, 1997 och 1998.

Det känns väldigt, väldigt avlägset en dag som denna.

Press på Brunström/Arvidsson

Eftersom Elias Ymer och Markus Eriksson förlorade fredagens singlar i ödesmatchen mot Israel var Johan Brunström och Isak Arvidsson piskade att vinna dagens dubbel. Annars skulle lagmatchen vara förlorad och Sverige åka ur Europa- och Afrika-zonen i grupp 1.

Brände breakbollar

Tyvärr lyckades svenskarna bara utnyttja en av elva breakbollar och gjorde nio dubbelfel på Canada Stadium i Ramat Hasharon. Jonathan Erlich/Dudi Sela vann med 6–4, 7–6, 4–6, 6–1 och gav Israel en ointaglig 3–0-ledning.

– Killarna är bedrövade, men vi förlorar mot ett jävla bra lag. Det skiljer den här från tidigare play off-matcher. Då har vi hållit oss kvar genom att slå sämre lag. Ändå har vi hållit oss kvar med ett nödrop varje gång. Vi har egentligen inte lag för den här divisionen men har krigat på, säger ”Fidde” Rosengren.

I söndagens betydelselösa singlar möts Elias Ymer och Dudi Sela innan Markus Eriksson tar sig an Amir Weintraub.

Möter Tunisien i grupp 2

Nästa uppgift för Sverige, som kom till spel utan glödhete Mikael Ymer och dubbelspecialisten Robert Lindstedt, är Tunisien i grupp 2 den 3-5 februari. I samma zon spelar länder som Cypern, Madagaskar, Finland, Monaco, Norge, Danmark och Georgien.

– Det är där svensk tennis ska ligga, och länderna där är tillräckligt bra för att ställa till det. Ta Tunisien med Jaziri (Malek) som är 61:a i världen. Då är det inte bara att ställa ut skorna, säger Rosengren.

Smålänningen, som tidigare har tränat bland andra Magnus Norman och Robin Söderling, tackar för sig efter fyra säsonger som Davis Cup-kapten.

– Jag sjönk ihop i duschrummet för jag unnar de här spelarna varje seger, varje setvinst... Och jag kommer sakna mitt samarbete med Johan Sjögren (tennisförbundets sportchef). Det har varit en ära att jobba med någon som är så dedikerad sitt arbete, säger ”Fidde” Rosengren.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN