Ilskan mot domarna: "Vill inte se dem mer"

SPORTBLADET

Tung förlust för Kristianstad efter upphämtning

1 av 2

IFK Kristianstad var på väg mot en bragdvändning.

Men de svenska mästarna förlorade Champions League-mötet med Rhein-Neckar Löwen efter ett kontroversiellt beslut av domarna.

– Det är mer än skämmigt. Jag vill aldrig se dem mer, säger experten Claes Hellgren i Viasat.

Efter en tuff start på Champions League-säsongen, med två raka förluster inledningsvis, studsade IFK Kristianstad tillbaka i lördags med en seger hemma mot PPD Zagreb, 29–22.

Desto tuffare motstånd väntade på bortaplan i kväll: tyska mästarna Rhein-Neckar Löwen, med svenska spelare som Kim Ekdahl Du Rietz, Mikael Appelgren och Andreas Palicka.

Kristianstad låg inför mötet under slutspelsstrecket i gruppen som består av åtta lag och var alltså i starkt behov av poäng för att klättra i tabellen.

Maskade på slutet

Men länge såg det ut att bli en solklar förlust för svensklaget.

I halvtid var IFK Kristianstad i underläge med fyra bollar, ett glapp som i andra halvlek ökade till sex. Men då vaknade bortalaget.

Underläge krympte från 28–22 till 28–26 med två minuter kvar på klockan.

Riktigt spännande blev det när Kristianstad fick spela med en man mer och lyckades reducera till 30–29 genom Albin Lagergren med bara minuten kvar på klockan.

Men närmare än så kom man inte. I matchens sista anfall spelade Rhein-Neckar Löwen bara runt bollen utan att det montenegrinska domarparet varnade för passivt spel.

"Man blir förbannad"

Detta fick Robert Perlskog och Claes Hellgren att koka i kommentatorsbåset.

– Det är ju skandal! utbrast Perlskog i Viastats sändning när klockan tickade på utan att svenskarna kunde göra någonting.

– De skjuter inte ett enda skott, går inte på genombrott och spelar runt bollen i över en minut mot Kristianstad som aldrig får chansen.

Claes Hellgren höll inte igen han heller och var mycket kritisk till domarna.

– Åh, så dåligt av domarna, man blir ju förbannad!

– Skämmigt, fyller Perlskog i.

– Det är mer än skämmigt. Jag vill aldrig se dem mer, säger Claes Hellgren.

"Poäng hade boostat oss"

När Sportbladet pratar med IFK Kristianstads tränare Ola Lindgren vänder han hellre på resonemanget och hyllar motståndarna.

– Andre Schmid är en otroligt klok och intelligent spelare. Han lurar oss till att ta frikast. Han var smart och vi var kanske lite naiva, säger Lindgren.

Tyskarna sköt inte. Var det ändå inte passivt spel?

– De attackerar hela tiden, då kan det inte vara passivt. Så länge armen inte kommer upp så spelar man efter det.

Hur viktigt hade det varit med en poäng?

– Att ta en poäng hade gjort det lättare för oss och boostat oss. Samtidigt är matcherna mot de lag som kommer att vara i samma regioner som vi, i botten, viktigare.

Efter fyra omgångar har de svenska mästarna bara två poäng och ligger med det näst sist i gruppen.