Största bragderna i svensk golf

SPORTBLADET

Annika Sörenstam dominerade golfen i tio års tid och vann tio majors.

Nu har svensk herrgolf fått sin första – tack vare Henrik Stenson.

Här är de sex enskilt största prestationerna i sportens historia.

1) Henrik Stenson vinner The Open 2016

Många hade varit nära. Även Henrik Stenson själv hade kommit både tvåa och trea i majors tidigare men till slut lyckades han alltså bryta den eviga svenska majorförbannelsen. Sättet han gjorde det på – i en av modern tids häftigaste duell med Phil Mickelson – var så häftigt att man fick rysningar.

2) Annika Sörenstam vinner US Open 1995

Dagen då den numera världskända svenska golfaren slog igenom på allvar. Sörenstam grät av nervositet inför tävlingen, men lyckades tygla nerverna och vinna sin första major vid 24 års ålder. Det blev nio till efter det…

3) Henrik Stenson vinner Fedex Cup och Race to Dubai 2013

Efter en säsong där han bränt flera kanonlägen att bli Sveriges förste majorvinnare på herrsidan, kom utdelningen till slut. Stenson vann Fedex Cup, spelade hem Race to Dubai och klättrade upp som tvåa på världsrankningen.

4) Liselotte Neumann vinner US Open 1988

Hon var bara 22 år gammal och fortfarande en doldis. US Open i Baltimore blev hennes första tävling på andra sidan Atlanten – och det slutade med en seger som förbryllade en hel golfvärld.

5) Ove Sellberg vinner Epson GP 1986

Under en tid då världsgolfen totaldominerades av britter och amerikanare bröt Sellberg mark och kammade hem titeln i Wales – Sveriges första på Europatouren. Det blev en enorm uppståndelse i svenska medier och golfen fick sig ett rejält uppsving.

6) Anna Nordqvist vinner LPGA-mästerskapen 2009

Hon var rankad på 214:e plats i världen inför tävlingen. Men Nordqvist trotsade oddsen, minst sagt, och blev den fjärde svenskan att vinna en major.

ARTIKELN HANDLAR OM