”Behöver medicinen för att vara bäst”

SPORTBLADET

Marit Björgen försvarar sin landslagskollega

Foto: Marit Björgen använder en liknande astmamedicin som Martin Johnsrud Sundby åkt fast för.

Martin Johnsrud Sundbys dopningsavstängning efter felaktigt bruk av astmamedicin slog ner som en bomb.

Nu stöttas han av Marit Björgen – som använder en liknande medicin.

– I likhet med Martin hade jag inte heller varit bäst i världen om jag inte använt astmamedicin, säger hon i ett pressmeddelande.

Det var en ordentlig bomb i skidvärlden när norska skidförbundet meddelade att Martin Johnsrud Sundby stängts av i två månader för felaktigt bruk av astmamedicinen Ventoline.

Den norska landslagsledningen tog på sig hela ansvaret och tänker till och med betala tillbaka prispengarna som Johnsrud Sundby förlorar på att bli av med segern i Tour de ski och den totala världscupen 2014/15.

– Jag tycker att det är en totalt orimligt dom att jag faller offer för en missförståelse. Jag har aldrig tagit mer än vad som varit tillåtet, sa en tårögd Sundby.

”Inte prestationshöjande”

Han får också stöd av åkarna i det norska landslaget. Marit Björgen använder en liknande astmamedicin och tycker att Johnsrud Sundby inte har något att förklara.

– Jag stöttar Martin i den här svåra tiden och jag har 100 procent tillit till skidförbundets läkarteam och övriga stötteapparat, säger hon och fortsätter:

– Själv har jag medicinska tester som visar att jag är kvalificerad att använda Symbicort. Jag har godkännande från Fis och all forskning visar att den här astmamedicinen inte är prestationshöjande om du är astmasjuk.

Men samtidigt intygar hon att de båda stjärnorna varit chanslösa utan medicinen.

– I likhet med Martin hade jag inte heller varit bäst i världen om jag inte använt astmamedicin.