Svensk domarilska efter OS-premiären

SPORTBLADET

Herrlandslaget fick en tuff start på OS

RIO DE JANEIRO. 9-9 i utvisningar och rött kort på försvarsgeneralen.

Efter matchen krävde lagkaptenen Tobias Karlsson ett enskilt samtal med domarna.

– Sverige blev mer bestraffat då man åkte på fler skitutvisningar, säger Radiosportens expert Magnus Wislander till Sportbladet.

Sverige förlorade OS-premiären mot Tyskland med 29-32 (15-18).

Alla inblandade var efteråt överens om att matchen inte var särskilt ful. Ändå delade det rutinerade danska domarparet ut hela 18 utvisningar i matchen.

Lagen fick nio utvisningar var men Sverige drabbades hårdare då viktiga försvarsgeneralen Tobias Karlsson hade två utvisningar redan efter nio minuter och därför sparades till andra halvlek då han fick sin tredje (och därmed rött kort) redan efter nio minuter.

Kim Andersson, också viktig i försvaret, stod på två utvisningar redan efter 24 minuter och fick också sparas i långa perioder.

I möte med domarna

Irritationen på domarnivån var stor efteråt.

Direkt efter matchen gick lagkapten Karlsson ner från läktaren och bad om ett enskilt samtal med domarna.

– Jag ska prata med dem nu efter att jag pratat med er journalister, säger han.

– Det är två duktiga handbollsdomare och schyssta killar. Jag vill ha förklarat för mig hur de ser på det. De ser uppenbarligen helt annorlunda på det än jag.

Det är inte ovanligt att domare och spelare har svårt att hitta nivån i början av ett mästerskap när det ofta finns lite nya direktiv till rättsskiparna.

– Vad är det de ser som inte jag ser? Vad är det vi missförstått? Det är jätteviktigt för oss att veta när vi ska spela nästa match mot Egypten. Får vi nio utvisningar igen blir det jobbigt.

Samtidigt är Karlsson självkritisk till att han trots allt drar på sig ett rött kort så tidigt.

– Det är under all kritik med tanke på den rollen jag har. Men det är jävligt svårt att anpassa sig. Jag gick in i andra och var försiktig och ser inte den tredje tvåminutaren som en utvisning alls.

”Passade inte Sverige”

Magnus Wislander, Radiosportens expert, menar att Sverige drabbades hårdare av domarnivån än Tyskland.

– Nivån domarna lade passade inte Sverige. Man blev mer bestraffat även om lagen hade lika många utvisningar.

På vilket vis?

– Tyskarna fick rejäla utvisningar för rejäla saker. Svenskarna åkte ut på petiga skitutvisningar, säger Wislander till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM