Efter svenskskrällen: "Det blev lite samba"

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Det skulle handla om Daniel Ståhl.

Men i stället gick Axel Härstedt till final – och firade som sig bör:

– Det blev lite samba, säger han.

Axel Härstedt var absolut sista svensk in i OS-truppen. På kvalperiodens sista dag kastade han sig till Rio på en liten tävling i Helsingborg.

Här har han dock gått under radarn, allt förhandssnack har handlat om Daniel Ståhl. Men när Ståhl stannade på 62,26 och missade finalen klev Malmökastaren fram. Redan i första kastet landade diskusen på 63,58 vilket räckte till final som sjunde kastare.

”Jobbat hela livet”

Efteråt strålade Härstedt i mixade zonen.

– Jag såg att den flög bra och ser att den landar och att det jag är nära 65,50-linen och fattar att det är långt. Sen kommer det upp 63,58 och då visste jag att 62,50 räckte till VM-final förra året och sen såg jag hur favoriterna kastade och då kändes det ganska lugnt.

Axel Härstedt, 29, har tagit den långa vägen till toppen. I många år har han levt på existensminimum och utan SOK-stöd för att satsa på att ta sig till OS. Nu är han i final:

– Jag har jobbat hela livet för att komma hit, jag hade nått målet bara genom att komma hit och jag hade som önskan att gå till final. Så gör man det i första kastet, det är helt fantastiskt. Så det blev lite samba efteråt, trots vädret, skrattar han.

”Ingen realistisk förväntning”

Inför finalen är förväntningarna dock inte skyhöga:

– För min del tror jag att det kommer att krävas över 65 meter för medaljerna och det har jag aldrig gjort på en stadion, det här var det längsta jag har kastat inne på en stadion. Så det är ingen realistisk förväntning. Har jag en bra dag är jag på övre halvan, säger han.

Å andra sidan har Axel Härstedt överraskat redan...

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS