Hanna Ljungberg helt borta från OS

SPORTBLADET

”Det har varit en jobbig dag i dag”

Foto: Hanna Ljungberg får behandling på träningen.

TIANJIN. Hanna Ljungberg, 30, missar OS.

Damlandslagets anfallare klarade inte testet, som genomfördes i dag – därför har landslagledningen nu beslutat att plocka bort den svenska stjärnan från truppen.

– Det är klart att det inte känns kul. Det har varit en jobbig dag i dag, säger Hanna Ljungberg.

Frågetecknet kring Hanna Ljungberg har rätats ut.

Efter flera dagar av rehabiliteringsträning i japanska Fukuoka genomförde hon i dag, tidigt i morse svensk tid, ett maxtest.

Men Ljungberg kunde inte genomföra testet på ett tillräckligt bra sätt – och missar därför nu hela OS.

– I dag har vi tagit ett svårt och känslosamt beslut. Vi måste ersätta en av våra spelare, hennes lårmuskel är inte beredd att spela matcher. Hon kan inte spela mot Kina och vi vet inte om det tar tre eller fyra dagar eller mer för henne att komma tillbaka. Därför var det inget svårt beslut, men känslomässigt var det svårt, sa Thomas Dennerby på dagens presskonferens.

Skadefylld vår

Hanna Ljungberg har haft en skadefylld vår.

Hon kunde inte spela under två månaders tid på grund av en muskelbristning i baksidan av vänster lår.

Tillbaka igen fick hon besked att hon blev uttagen i förbundskapten Thomas Dennerbys OS-trupp. Men på väg mot sitt fjärde OS, under förlägret i Visby, fick hon en lätt känning i baksidan av andra låret.

Magnetröntgen visade inga spår på bristning eller blödning, men Umeåspelaren har inte kunnat gå i full träning under uppladdningslägret i Japan.

Nu är frågan om forwarden har spelat sitt sista stora mästerskap.

– Nej, det vill jag inte säga. Jag har inte tänkt på det viset. Det viktigaste för mig är att min kropp fungerar ordentligt. Vi får se under hösten. Men det var nog mitt sista OS, sade Ljungberg till TT.

Men förra förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors hoppas att Ljungberg fortsätter i landslaget.

– Hon är ju en fantastisk fotbollsspelare och en sån fighter. Det enda som kan sätta stopp för henne är skador eller brist på motivation. Hon har en enorm potential fortfarande och många år kvar på den internationella scenen. Jag skulle vilja se att hon tittat framåt, kommer tillbaka och fortsätter spela fotboll, säger Domanski-Lyfors till TT.

Jossan kan spela forward

Dagens test var nödvändigt för att ge landslagsledningen besked om Hannas status. Redan förra veckan sade förbundskapten Thomas Dennerby till Sportbladet att det inte är aktuellt med en reserv från hemmaplan då det visade sig att aktuella Madelaine Edlund också hade känningar i baksida lår.

– Vi kommer att hantera det med spelare som redan finns här. Jossan (Josefine Öqvist) kan lika gärna spela forward, du har ”Foppa” (Linda Forsberg) som är uppsatt som mittfältare men som spelar forward i Djurgården så vi har fem forwards här, men två är uppsatta som mittfältare, sa han då.

På dagens presskonferens kom beskedet att Johanna Almgren, som redan är reserv på plats, går in på Ljungbergs plats.

Fotnot: Sverige inleder mot Kina på onsdag, 6 augusti. Nästa match spelas mot Argentina 9 augusti och gruppspelet avslutas mot Kanada 12 augusti.