Ingen vill se på tv-sport en fredagskväll

SPORTBLADET

Fredag är tv-sportens lediga helgdag.

I går kväll fanns ingen livesändning av värde.

Från min soffas perspektiv tycks det kunna vara kanalernas egen önskan.

För att kunna visa sport live i tv måste det naturligtvis finnas något att sända. Och sportutbudet var ovanligt klent fredagen den 21 december 2007.

Men jag tror att kanalerna kan ha hjälpt till att styra sportutbudet på fredagar.

Publiksuccé

Idrott på fredagar lockar folk till arenorna. När det har spelats elitserieishockey på fredagar har det varit en publiksuccé, och ett besök på Zinkensdamm tycker jag själv kan vara en bra start på fredagskvällen.

Däremot vill inte jag, och jag tror inte folk i allmänhet heller vill det, sitta och kolla på sport på tv en fredagskväll, om det inte är något utöver det vanliga. Då vill man hitta på andra saker, eller eventuellt se något annat på tv.

Sport i tv funkar annars alla andra dagar – en lördagseftermiddag, en hel söndag och en sen vardagkväll.

Vill sända bredare sändningar

Eftersom tv är så viktigt för de flesta sporter tror jag att kanalerna kan ha varit med och påverkat. För även om folk alltså kan tänka sig gå på sport en fredagskväll så har de ingen större lust att se sport på tv, och kanalerna vill sända andra bredare sändningar vid den tiden.

I veckan utsågs Lasse Granqvist till årets bästa sportjournalist, programledare, tv-kommentator och radiokommentator av Svenska Fans läsare.

Det är just mångsidigheten som gör Granqvist så speciell.

Att sajtens läsare har bra koll visas också när namn som Jesper Hussfelt, Chris Härenstam och Claes Runheim uppmärksammas.

En julklapp till alla travintresserade: när Tipslördag startar igen till våren sänds alla V75-lopp direkt innan fotbollsmatchen klockan 16.45.

?

TV4 Sport sände damernas störtlopp från St Anton i går lunch. Janne Blomqvist och Niklas Henning kommenterade från Stockholm.

Det blev off tube-kommenterande när det är som sämst. När Anja Pärson bröt lyckades de inte få fram någon snabb information om vad som hade hänt.

Egentligen är jag inte så förtjust i jul. Men uppesittarkvällen i TV4 Sport i morgon med Inter–Milan och Barcelona–Real Madrid framstår på förhand som en av hela årets främsta tv-höjdpunkter.