Alpint

Usel på träning – slog till i premiären

Av: 

Patrik Thornéus

SPORTBLADET

”Var faktiskt rätt nervös”

Anja Pärson har fått sitt första ordentliga formbesked.
Anja Pärson har fått sitt första ordentliga formbesked.

SÖLDEN. Anja Pärson berättade om sin stora oro inför säsongspremiären i Sölden, men vad hon inte nämnde var att hon ­inte alls hängt med på träningarna.

Det höll hon hemligt.

– I sista träningsåken var jag en sekund efter tjejer som inte ens kvalade i dag, säger hon.

Inför tävlingen pratade Anja Pärson om sin något blygsamma målsättning i premiären – om att försöka vara bland de 15 främsta i Sölden.

Oron fanns där, men ett åk räckte för att stilla hennes egna tvivel. Trots två stora missar var Anja sexa efter det första åket och när hon passerade mållinjen hytte hon med nävarna och log med hela ansiktet.

Hon såg ut som om hon redan vunnit den största segern av dem alla – den att hon absolut inte är slut som toppåkare. Aldrig tidigare har man sett Anja Pärson så glad – över en sjundeplats.

– Jag var faktiskt rätt nervös på morgonen. Det var en speciell premiär. De senaste dagarna har jag varit rätt fundersam, säger Anja.

Och förklarar:

– Jag har haft svårt att mäta mig med mina konkurrenter på träningarna. Svårt att säga vad det beror på, men kanske tar jag det omedvetet lugnt, eftersom jag haft rätt mycket skador på senare år.

Hon var 95 hundradelar långsammare än finskan Tanja Poutiainen efter första åket, men det fanns förklaringar.

Kan fokusera på slalom

– Som vanligt gör jag små misstag som kostar mycket. Nu var det två och det är inte roligt, men samtidigt är det skönt att veta att man i övrigt är minst lika snabb som de bästa. Det gäller bara att få ihop ett rent åk.

I andra åket tappade hon en placering och var slaget av segrarinnan Kathrin Zettel med 1,58 sekunder.

Hon var sjua i Sölden även i fjol – hennes bästa storslalomplacering förra vintern.

– Som resultat är det okej, men det viktigaste är att jag nu kan lägga storslalomen åt sidan och istället fokusera på slalom och fart. Nu har jag ett kvitto på att det här fungerar, säger Anja Pärson.

Hon försvinner från arenan och fortfarande är leendet från öra till öra.

Anja Pärson blir att räkna med även i vinter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint