Marcus Leifbys direktrapport från landslagets träning 11/6

SPORTBLADET

sportbladet.se:s utsände rapporterar om allt av intresse kring Blågult

SALZBURG.Sista träningen innan EM-premiären.

I kväll, klockan 18.00, kliver svenska fotbollslandslaget in på matcharenan Wals-Siezenheim-Stadion här i Salzburg, där vi i morgon möter Grekland (20.45).

Kan Zlatan gå för fullt? Hur ser Linderoth ut?

Sportbladet.se:s EM-reporter Marcus Leifby punktmarkerar Blågults träning dagen innan EM-premiären.

19.00 Nej, det var alles gott folk. Gick inte utläsa speciellt mycket även om Laul och Co försökte. Sista varianten var att titta närmare på vilka spelare som drack mest efter träningen. De som fick dricka – och mycket att drick – skulle då rent teoretiskt kunna vara potentiella startelvanspelare. Möjligt. Kanske. Förmodligen. Ah, glöm det.

Snart bara 24 timmar till match – och vilken match det kommer att bli. Vi möter alltså de regerande europamästarna här i morgon, på den täta stadion. Jag är livrädd.

Matchen är en nyckelmatch, förstås. Vinner vi kan vi gå hur långt som helst. Förlust – ja då... jag citerar Glenn Hysén ”då kan vi supa oss dyngraka i midsommar”.

Nu blir jag utslängd... Vi hörs imorgon hoppas jag. Och vill ni ses så kan ni komma hit...

Hej!

18.55 Träningen på väg mot sitt slut. Spelarna fyller på med en massa vätska. Det är inte speciellt varmt här – 21 grader kanske – men man behöver ju vätska ändå.

Zlatan lämnar planen långsamt, långsamt.. Ser aningen stel ut men det är väl så han ser ut Zlatan. Han satte några avslut innan på inläggsövningen men det var inte så man trillade av stolen direkt.

18.50 När det gäller startelvan mot Grekland i morgon så är jag säker på backlinjen: Alex, Mellberg, Petter och Nilsson spelar. Mittfältet däremot är lite klurigare. Jag tror fasen att Linderoth spelar. Med Chippen Ljungberg och Svensson framför. Topp då? Lutar väl mot Henke och Zlatan.

Det som talar mot Linderoth är att han inte gjort en tävlingsmatch sedan november. Och Lagerbäck kanske vill spara Tobbe till Spanien-matchen där han kanske behövs ännu mer.

Chippen och Seb slåss om platsen till höger på mittfältet. Jag tror det blir Chippen eftersom han har erfarenheten från mästerskap som Seb saknar. Chippen är dessutom i sin livs form och aningen, aningen bättre framåt – bättre på att utmana och lite snabbare än Seb. Grekernas vänsterkant ska inte vara speciellt vass och det kan vi utnyttja.

Seb har sin fot som kan bli användbar på fasta situationer men... nej, jag tror Chippen startar.

18.45 Lagerbäck låter alltså träningen vara öppen – till skillnad från mys-Otto, grekernas förbundskapten. Hur ska vi tolka det? Rök och dimmridåer? Nej, inte enligt Lagerbäck själv som pratade om det på presskonferensen. Men där behöver han ju givetvis inte hålla sig till den absoluta sanningen om han inte vill.

18.42 Markus Rosenberg börjar halta under tvåmålsspelet, han tar sig mot vänsterknäet och det ser ganska illa ut för en stund. Rosenberg kör ändå vidare så allt är väl okej då. De brukar vara ganska snabba att kliva åt sidan, räcker oftast med ett myggbett.

18.35 Några bilder på arenan vi sitter på just i detta... nu.

18.30 Johan Elmander tillbaka på planen igen – skönt. Inläggsövningen kunde dock ha slutat illa, innan den ens börjat. Micke Nilsson började med att dra ett stenhårt skott rätt i ryggen på Daniel Majstorovic – innan övningen satt igång.

Maestro tog det som en man, bet ihop, sa inte ett knyst och kollade inte ens på Nilsson utan bara körde på.

18.20 Arenan då? Wals-Siezenheim Stadion? Mjaanjajaaa... Svårbedömd. Den är liten – rymmer bara runt 30 000. Dock tät med branta läktare där publiken kommer riktigt nära planen. Väntas komma mellan åtta och tio tusen svenskar hit i morgon och 20.45 i morgon kväll lär det vara bra tryck här.

Utifrån ser den ut som ett åldigt stjärnornas krig-rymdskepp under renovering.

Ungefär som Micke Nilsson alltså – funktionell men kanske inte alltid så vacker och underhållande att titta på.

18.15 Johan Elmander lämnar planen hastigt med Johan Sandberg. Han joggade visserligen – men alltså ut. Jaha, vi får se om han kommer tillbaka.

18.00 Välkomna till Wals-Siezenheim Stadion i Salzburg. Sverige har precis kommit ut på planen och kört igång uppvärmningen. Passet blir det sista innan premiären mot Grekland i morgon 20.45 – på samma arena.

Mer om arenan snart. Nyss avslutades en presskonferens med Lars Lagerbäck och Fredrik Ljungberg. Sverige väljer att öppna hela sin sista träning för media till skillnad mot Grekland som stängde och öppnade upp sista kvarten i stället.

Samtliga spelare kör – Zlatan med ett lindat/tejpat/omplåstrat knä...

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!