”Bästa teven jag har gjort i hela mitt liv”

Hyland svarar Leifby efter den omtalade krönikan

avJohan Flinck

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Sportbladets krönikör Marcus Leifby sågade Niklas Hyland för att han kramade och gjorde high five med snowboardstjärnan Shaun White.

Nu svarar Discoveryreportern:

– Det är den bästa teven jag har gjort i hela mitt liv.

Discoverys OS-reporter Niklas Hyland inledde sin intervju med snowboardens superstjärna Shaun White, just efter att han tagit guld i half pipe, med en high five och avslutade den med att be om, och få en, kram.

Det fick Sportbladets krönikör Marcus Leifby att gå i taket, såga Hylands tilltag och gå till attack mot Discoverys ”hejarklacksjournalistik” i en av de mest uppmärksammade krönikorna i svensk press under OS.

”Ögonblicket var bland det mest absurda jag har upplevt i olympiska sammanhang sedan jag började följa spelen 1984”, skrev Leifby.

– Han är fri att skriva vad han vill och det finns en poäng, beroende på vem som ser på det och ur vilken synvinkel man ser på det, säger Hyland när Sportbladet talar med honom två dagar efter att krönikan publicerats.

– Jag har kämpat för att skateboard och snowboard ska bli accepterat. Att snowboard finns här i dag (på OS) vet jag är en del av mitt verk även om det är många fler som sett till att det blivit så. Shaun White är en seger för mig, för sporten och för hela utvecklingen.

Gjort 4000 intervjuer

– Någonstans är cirkeln är sluten. Jag började när alla på sportredaktionen skrattade åt de här sporterna och tyckte de var skit. Helt plötsligt är vi här. Det här var ett av mina ”moment”, en av mina största idrottsupplevelser, säger Hyland, som jobbat på SVT i många år, och fortsätter:

– Jag har gjort 40 tv-serier under 25 år och säkert 4000 intervjuer i radio och tv. Jag vet vad jag pysslar med. Det här var den bästa teven jag gjort i hela mitt liv. White berättade nyheten att han skulle köra OS i Tokyo.

Du räknar in kramen där i ”den bästa”?

– Ja, såklart. Det är en tolkningsfråga och det är bra om någon som heter Leif, eller vad han heter, gör en sådan reflektion för han får ju också känslor. Det bjuder jag på såklart.

– Kan man uttrycka känslor på det starkaste sättet... jag har aldrig frågat någon om en kram i samband med en intervju i hela mitt liv. Men här fanns den. Jag var tvungen. Det var bara en stor tacksamhet till det jag såg. Det var otroligt fint allting.

På vilket vis?

– Jag har gjort något som heter ”Idrottens himmel och helvete”, en tv-serie om att man ska ta tillvara barnens lustar till idrott och inte vuxnas. Jag har gjort ”Regnbågshjältar” som handlar om hbtq-frågor. Jag jobbar med heteronormativitet och manlighet. Jag var den förste som gjorde 50/50 av Lilla Sportspegeln, alltså att det alltid skulle vara hälften killar och hälften tjejer, i fråga om programledare, inslag, tävlande och så vidare. Jag har kämpat för det goda.

Kopplingen som får Hyland att rasa

Leifby gjorde också en koppling mellan Hylands kram och anklagelserna om sexuella trakasserier mot Shuan White som togs upp på presskonferensen efteråt.

Det är den kopplingen som gör Hyland så upprörd.

– Jag bjuder inte på att han säger att jag high-fivar sexuella trakasserier. För det får ingen människa ge en annan. Det är bara en taskig semantisk poäng som han slänger in och det är inte schysst. Det är att slå någon på käften. Jag har ingen respekt för någon som vill dra den långsökta poängen.

– Hade jag vetat att den frågan skulle komma och att det skulle bli en debatt kring det så hade jag självklart inte gjort det här. Men där och då var det en självklarhet att göra det.

Men du som bevakar White så mycket visste väl att han var anklagad?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag har inte bevakat den amerikanska snowboardscenen på fem år. Så jag hade inte den vetskapen, säger han och tillägger:

– Jag stöder hela metoo-rörelsen och allt det till fullo.

”Vi känner varandra”

– Men här high-fivas det, ja. Men OS är underhållning, Riktig idrott är folkrörelse eller föreningar som låter alla spela. Det här är något annat. Det är showbiz och pengar.

Men ska man som journalist göra high five men någon man bevakar?

– Det var kanske 200 journalister som drog i Shaun White samtidigt. Han är spelens största stjärna. Jag behövde 2,5 minuter och hade en fråga jag ville ställa om han inte bjöd på mer. Mitt tricks var att få honom att bli glad för jag ville ha ut så mycket svar och bra svar från honom som möjligt. Så ja, då gjorde jag en high five. Jag har bevakat Shaun White sedan han var 12–14 år och har stött på honom ett 20-tal gånger. Vi känner varandra lite grann.

Så du blev inte starstruck?

– Starstruck?! Nej, nej. Jag går inte i gång på att en idrottsman står framför mig. Men jag kan respektera hans prestation för den är överjävligt bra, säger Hyland.

▪▪▪

Marcus Leifby svarar så här:

”Att Niklas Hyland försvarar sig med hänvisning till sin egen betydelse för snowboardsportens OS-status säger väl det mesta. Är han journalist eller lobbyist? Eftersom han helt enkelt inte verkar förstå skillnaden är det totalt meningslöst att diskutera saken med honom”.

ARTIKELN HANDLAR OM