”Det känns fantastiskt”

avOskar Månsson

SPORTBLADET

Han har tvivlat – i går blev Olsson historisk: ”En stor lättnad”

1 av 3 | Foto: FOTO: REUTERS
HISTORISK Hans Olsson jublar efter sin tredjeplats i Lake Louises störtlopp i Kanada. Han är den förste svenske herråkaren som tagit sig upp på pallen i ett världscup-störtlopp.

Ett nytt kapitel har skrivits in i den svenska skidhistorien. Med en tredjeplats i Lake Louis blev Hans Olsson den förste svensken någonsin att stå på pallen i ett herrstörtlopp i världscupen.

– Det är en stor lättnad, säger 24-åringen till Sportbladet.

Hans Olsson startade som femte man och svarade för ett riktigt bra åk i världscupstörtloppet i kanadensiska Lake ­Louise. Efter tio åkare låg han tvåa efter italienske Peter Fill. Åkare efter åkare kom ner till målfållan, men det var först när Carlo Janka från Schweiz, med startnummer 65, gick i mål som någon åkte snabbare än svensken. Pallplatsen var aldrig i fara.­

– Det var en härlig känsla att se alla stora namn komma ner utan att slå min tid. Det var många där som jag sett upp till i tidigare år. När (Aksel Lund) Svindal körde i mål två tiondelar efter mig tänkte jag ”det här kan nog bli bra”.

– Det känns fantastiskt bra. Framförallt är det en stor lättnad. Jag har många gånger ställt mig frågan om jag kommer nå den absoluta toppen och nu är jag där.

24-åringen är relativt ung för att konkurrera i världstoppen i störtlopp, en disciplin där åkarna­ generellt är äldre än i de andra alpina grenarna.

– Det är en strålande framgång, säger landslagschefen Anders Sundqvist.

– Jag är inte överraskad att det händer, men jag trodde kanske inte att det skulle hända så tidigt.

Maria PH: ”Så himla glad”

Hans Olssons flickvän, landslagskollegan Maria Pietilä- Holmner körde också en världscuptävling i går. Hon fick rapporter om pojkvännens placering precis innan sitt andraåk i Aspens storslalom.

– Det var lite svårt att fokusera precis då. Men jag skärpte till mig och fick en kick av det i stället.

Umeåtjejen Pietilä-­Holmner, som låg fyra efter det första åket, satsade allt i det andra och var sånär att lyckas nå pallen. Men en miss i slutet av backen kostade tid och hon slutade sexa.

– Det var lätt att komma över besvikelsen när jag tänkte på hur det gått för Hans. Jag är så himla glad för honom, glad och superstolt.

Fokuserad sen i juli

– Det har märkts hur mycket han fokuserat på den här säsongen. Han började prata om tävlingen i Lake Louis redan i juli. Samtidigt är jag lite överraskad, han har ju en elfteplats som bäst innan.

Pilates nyckeln

Mora-åkaren Hans Olsson har länge varit ett stort löfte men haft svårt att få ut sin fulla kapacitet på tävling. Inför årets säsong har han tränat på ett nytt sätt.

– Tidigare har jag kört mycket tunga vikter i fysträningen, tänkt ”fan vad jag är stark”. Men det senaste året har jag riktat in mig på finmuskulaturen, kört mycket pilates och balansträning. Jag har inte lyft en enda tung vikt. Ändå är jag starkare än någonsin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint