Imponerande, Kalmar

SPORTBLADET

... men allsvenskan är inte avgjord

HALMSTAD. Målmaskinen Kalmar ryckte i den allsvenska toppen, men inte så mycket som det ser ut i tabellen.

Elfsborg kan trots 0–2 mot Örebro fortfarande gå upp i serieledning av egen kraft.

Vi ska nog inte glömma det när vi tacksamt låter oss bländas av Nanne Bergstrands offensiva ögongodis.

Kalmars prestation i år är lika anmärkningsvärd som beundransvärd. Visst, Kalmar var mångas favorit inför seriestarten, rentav kanske de flestas, men det ringde en del varningsklockor.

Det tidigare så täta samspelta försvaret, med sina fyrtorn som gjorde det meningslöst att skicka in långa höjdbollar, hackade en aning redan under förra säsongen. Steg blev lite stapligare och långsammare. Kalmar släppte i fjol in flest mål av de sex lag som slutade i topp av allsvenskan.

Problem i försvaret

Därför tippade jag inte laget som etta. Jag räknade med att Kalmar skulle få fortsatta problem att freda sitt mål.

Nanne Bergstrands idé om att bygga ett storlag på landsbygden utgick ifrån en tät defensiv spetsad med brasiliansk spets i offensiven. Redan förra säsongen föll alltså den viktigaste grundstenen samman till viss del och i år har det fortsatt.

Kalmar har, när två tred

jedelar av säsongen spelats, släppt in mer än ett mål per match. Inte nog med det – Kalmar har släppt in 16 fler mål än tvåan Elfsborg.

Redan mer än mästarna 2007

Men och detta är ett riktigt intressant – Kalmar har förlorat lika få matcher som Elfsborg har förlorat.

Tack vare att Kalmar har gjort dubbelt så många mål som Elfsborg har man haft råd att släppa in mer än tre gånger så många som sin huvudkonkurrent.

Vändningen från 0–1 till imponerande

4–1 borta mot Gais innebär att Kalmar i år gjort 50 mål på 20 omgångar. Senaste lag att göra fler mål under en säsong i allsvenskan är Djurgården som prickade in 60 stycken när guldet spelades hem 2005. Men då vanns den betydelselösa hemmamatchen i sista omgången över Elfsborg med 8–1.

En intressant jämförelse är att mästarna Göteborg bara gjorde 45 mål på förra säsongens 26 matcher.

Att Kalmar fortsätter att ösa in mål även efter César Santins flytt till FC Köpenhamn visar också på det förutseende som Nanne Bergstrand har byggt sin trupp. Kalmar har ständigt alternativ inom truppen för att ersätta de stjärnor som lockas av större pengar utanför Sveriges gränser.

Åtminstone så länge som den sammanhållande mitten inte försvagas. Trots Patrik Ingelstens många mål och Santins geni så länge han var kvar, har det hela tiden varit Viktor och Rasmus Elms mittfältsspel tillsammans med balansspelaren Henrik Rydström som skapat det effektiva laget Kalmar.

Många matcher utvecklar laget

Hittills har det varit mycket imponerande, men som sagt, än är allsvenskan inte avgjord på långa vägar.

Djurgården har tagit sig ur sin negativa trend och det känns som att det är en spelares förtjänst. Djurgården är helt enkelt inte samma lag med eller utan Daniel Sjölund. Bäste man på Örjans vall när bortaseger över Halmstad med 2–1 gav bra självförtroende inför torsdagens Uefacupretur mot Rosenborg.

Uefacupen är Djurgårdens möjlighet att rädda en säsong som det känns som att Stockholmslaget slarvat bort.

För Kalmar skulle man kunna tro att Uefacupen tvärtom kan bli ett hot mot guldjakten i allsvenskan, men jag tror att Nanne och hans spelare resonerar helt rätt när de siktar på att vinna allt de ställer upp i och därför ställer upp med bästa laget och hundraprocentig satsning i varje match.

Många tuffa tävlingsmatcher är det som utvecklar spelare och lag.