Stina Nilsson: Kvinnor ska vara på ett visst sätt

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

En pizza i augusti.

Stina Nilsson trodde inte att hennes lunch en sommardag kunde uppröra någon, men verkligheten för en kvinnlig idrottare är en annan.

– Jag måste tänka till innan jag lägger ut bilder som kan få tv-tittaren Bengt, 55, att känna sig orolig över sin lördagsunderhållning på vintern, säger hon.

Skidåkare äter inte som oss andra. De långa svettpassen, timmarna i spåren, muskelbränningen på rullband – allt kräver stort näringsintag.

Stina Nilsson är sannolikt den mest matintresserade svenska skidstjärnan. Hon lagar egna energikakor och vegetariska lasagner. Hon har i intervjuer berättat att hon gillar rejäla råvaror, minimalt med halvfabrikat, maximalt med hemlagad charm.

Emellanåt fotar hon rätterna och lägger ut på sina sociala medier.

Jämställt – på arenorna

Men hennes kosthållning lämnas inte i fred av utomstående.

Stina Nilsson medverkar i en rekryteringsfilm för företaget Holtab, där hon bland annat protesterar mot att vissa sportjournalister ställer mer kritiska frågor till kvinnor än män (”bäst-före-datumet på en idrottare är lägre hos en kvinna än hos en man”). Och lyckligtvis är sporten jämställd på arenorna, men i sociala medier blottas skillnader.

– Om jag lägger ut en bild på när jag sitter och äter en pizza i augusti får jag ganska snabbt kommentarer om att “nej, det där kan du inte äta, du måste ut och träna”. När en av mina manliga kollegor lägger ut en sån bild får de upplyftande kommentarer: “vad bra att du unnar dig!”, säger Nilsson i filmen.

Tävlar i helgen

Tredje augusti 2018 publicerade Stina Nilsson på instagram en bild med ett par längdkollegor. I knät har de pizzakartonger. Och jo, i kommentarerna märks åtminstone två som kritiserar matvalet.

Mer omfattande än så är det svårt att kartlägga problemet, men Nilsson menar att det för henne är tydligt att det finns en skillnad.

– Det speglar den generella strukturen i samhället, att kvinnor ska vara på ett visst sätt och män på andra. Män ska hyllas för sina val och kvinnor ska ifrågasättas.

Stina Nilsson leder sprintcupen och är sjua i totala världscupen. I helgen tävlar hon i världscupen i estniska Otepää.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE