Nu bryter estländaren tystnaden om dopingen

avMalin Wahlberg

Karel Tammjärv är en av de fem åkare som gripits för dopning under VM. 

Nu bryter estländaren tystnaden. 

– Alla bra resultat jag har uppnått har varit med hjälp av dopning, så jag kan inte njuta av dem. , säger han till Öhtuleht. 

Österrikaren Max Hauke och Dominik Baldauf, Kazakstans stjärna Aleksej Poltoranin och estländarna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv har alla gripits för bloddopning under VM i Seefeld. 

Under torsdagskvällen hade alla inblandade erkänt och släppts av den österrikiska polisen. 

Nu bryter Tammjärv tystnaden. 

– Det är svårt att återkalla alla känslor och tankar i efterhand. Men jag ville bli snabbare och starkare, säger han till Öhtuleht.

”Resultaten var inte tillräckligt”

Enligt Tammjärv var det tränaren Mati Alaver som 2016 uppmanade honom att börja dopa sig och han kände sig tvungen för att kunna nå toppen.

– Jag vill inte skylla på media, men jag kände att det inte var tillräckligt att vara topp 30-40. Jag hade gett allt, tränat och jobbat hårt, men resultaten var inte tillräckliga för någon, säger han och fortsätter:

– I början kändes det som en hemsk sak att göra, men man blir van vid det. Det känns inte som någon risk. 

På frågan vilka som kände till dopingen förutom tränaren Mati Alaver svarar Tammjärv:

– Han. Andreas (Veerpalu), mer vill jag inte kommentera.

Alaver driver en klubb i Estland där också Aleksej Poltoranin tränar. Den tidigare estländska storstjärnan Andrus Veerpalu, som stängde av för doping under sin karriär, är även tränare i klubben och tränades på sin tid av Alaver. 

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM

Dopning