Mästarna har vaknat – fjärde raka segern

Svensken slet loss pucken från Lundqvist – som skällde ut domarna

SPORTBLADET

NEW YORK. Dåliga nyheter för alla andra i NHL:

Pittsburgh Penguins har börjat spela bra hockey igen.

I natt tog de fjärde raka segern genom att knäppa småkrisande New York Rangers hemma i PPG Paints Arena.

– Ja, det ser mycket bättre ut än tidigare. Vi är på rätt väg nu, säger målskytten Patric Hörnqvist till Sportbladet efter 5-2-triumfen

1 av 2

De har vunnit två raka Stanley Cup, spelat mer hockey än några andra lag de senaste säsongerna och dessutom haft åtskilliga av sina stjärnor på andra uppdrag, som World Cup förra hösten.

Så för omvärlden har Pittsburgh Penguins lätt knackiga höst näppeligen kommit som en chock. Någon gång måste ju både motivation och energi tryta. 

Själva vägrar de dock acceptera att det faktum att de tills alldeles nyligen befann sig under slutspelsstrecket på något vis skulle vara okej eller gå att ursäkta.

– Mja, säger Patric Hörnqvist när vi talar med honom efter nattens drabbning mot New York Rangers, att det kommer kortare perioder när det går trögt är väl en sak. Men det har ju varit dåligt så länge och i var och varannan match.

”Balans i formationerna”

– Flera gånger har vi dessutom blivit helt utspelade och fått storstryk. Det duger helt enkelt inte.

Desto större är lättnaden över att de senaste tio dagarna åter börjat spela som det anstår regerande mästare och med 5-2-segern mot Rangers i natt alltså tog fjärde raka.

– Ja, det måste jag säga. Det ser mycket bättre ut nu. Vi är på rätt väg igen, fortsätter ”Bengan”.

– Vi har hittat en mycket bättre balans i formationerna, alla är med och bidrar. Därmed behöver vi inte förlita oss på våra stjärnor hela tiden, så de slipper spela 23-24 minuter per match. Det betyder i sin tur att de inte blir lika trötta och kan bidra mer.

Den svenske veteranen ser också positiva tecken i att han och lagkamraterna kom tillbaka från ett 2-1-underläge efter första perioden mot Rangers.

– Det är en stor skillnad. Tidigare har vi alla kommit med gamnacke till båset efter baklängesmål. Nu är kroppsspråket ett helt annat, vi vet att vi kan komma tillbaka om vi bara spelar som vi ska.

”Henke var säkert inte lika nöjd”

”Bengan” gjorde själv matchens första mål inatt – på mycket karaktäristiskt vis. Carl Hagelin rev loss en puck som låg lös under Henrik Lundqvists plockhandske och hans landsman rakade in den i kassen. 

– Det var starkt av ”Hagge” att få tag i pucken där. ”Henke” var säkert inte lika nöjd, men vi hade snackat mycket om att vi måste komma in nära på mål och mata puckar mot honom och det lyckades vi med.

Hagelin satte sedan själv den sista pucken i tom kasse när två minuter återstod.

▪▪▪

Hetast i ligan just nu:

Calgary Flames.

De bärgade sjunde raka segern när de under söndagskvällen slog Carolina med 4-1 i PNC Arena i Raleigh.

Mikael Backlund stod för en assist – och för tredje gången på de senaste fem matcherna satte backen Dougie Hamilton det matchavgörande målet.

Carolinas finländske stjärna Sebastian Aho fick ledas av isen efter blivit tacklad i huvudet, och samtidigt fått ett knä demolerat, av Mark Giordano.

– Det kan vara både hjärnskakning och trasigt knä, tyvärr. Men jag tror inte det var avsiktligt, säger Hurricanes-coachen Bill Peters.

▪▪▪

Vancouver såg ut att gå mot en ny tung förlust borta mot Minnesota, men när drygt tre minuter återstod prickade Thomas Vanek in 3-3 – och sedan avgjorde Brandon Sutter på övertid, framspelad av Alex Edler och Loui Eriksson.

Eriksson gjorde för övrigt mål även tidigare i matchen, och då var det Edler och Henrik Sedin som stod för assist.
Daniel Sedin missade matchen på grund av krämpor i ryggen.

Så blev Henrik Lundqvist "Kung Henrik" 00:38

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM