”Zäta” nådde historisk milstolpe i fjärde raka segern

NEW YORK. Henrik Zetterberg har skrivit historia – igen.

Han stod för NHL-karriärens 600:e assist när Detroit i natt tog sin fjärde raka seger.

– Det är alltid roligt att nå den sortens milstolpar, men framförallt visar det att man varit med ett tag och haft väldigt bra lagkamrater genom åren, säger ”Zäta” till Sportbladet efter 4–2-vinsten mot Florida

Det var i slutet av tredje perioden i mötet mellan Detroit och Florida i Little Caesars Arena den 37-årige Red Wings-kaptenen gjorde ännu ett avtryck i historieböckerna.

Han hittade sin nye radarpartner Gustav Nyquist vid rödlinjen med en rätt så enastående backhand-passning från egen zon och helt fri vinklade ”Gus” elegant in avgörande 4–2 bakom James Reimer.

”Zätas” 600:e assist var därmed ett faktum.

– Det är onekligen rätt många och mest visar väl den siffran att man börjar bli gammal, varit med ett tag och haft väldigt många bra lagkamrater genom åren. Jag står i tacksamhetsskuld till åtskilliga, säger han på telefon från Motown.

– Men det är alltid roligt att nå sådana milstolpar, särskilt när man spelar på hemmaplan och dessutom vinner.

Fjärde raka segern

Tillika gläder det att det var just Nyquist som fick jubileumspassningen.

– Jo, vi står varann nära, på gott och ont, hehe. Så det känns bra att det var just som gjorde det målet.

Känslan är ömsesidig, visar det sig.

– Det är givetvis hedrande att få göra just det målet. ”Hank” är min idol och förebild. Men det var ju inte precis första gången, han har assisterat till väldigt många av mina mål. Jag är lyckligt lottad som får spela med honom, säger Nyquist.

Segern var rödvingarnas fjärde raka och plötsligt har de, en ojämn och skakig höst till trots, lite häng på en slutspelsplats.

– Ja, det är såklart skönt när man får några vinster på raken, det gör allting lite lättare, konstaterar kapten Zetterberg.

– Vi har inte spelat så jättebra på slutet, det är framförallt Jimmy Howard som varit grym i kassen, men det är ju en styrka att kunna vinna även fast man inte gör det.

Ottawa-fansen har inte haft så mycket att glädja sig åt den här säsongen, men i natt fick de i alla fall vara med om en liten klassiker hemma i Canadien Tire Centre.

Stark vändning av Senators

Senators låg under med 5-2 mot San Jose när tredje perioden började, men de hann komma ikapp innan slutsignalen gick – och sedan satte Matt Duchene 6-5 sju sekunder (!) in i övertidsperioden.

– Vi har haft lite tungt på slutet men aldrig slutat tro på det vi gör och ikväll fick vi äntligen betalt för allt jobb vi lagt ner, säger Duchene som svarade för sin bästa match sedan trejden från Colorado.

Han gjorde även 4–5-målet – och assisterade dessutom till Mike Hoffmans kvittering.

Erik Karlsson svarade för två assist, medan hans namne Melker prickade in ett av Sharks-målen.

Det går verkligen upp och ner för regerande mästarna från Pittsburgh.

Igår åkte de på spö med 4-0 av Carolina, i natt vann de med exakt samma siffror mot New York Islanders.

Sidney Crosby stod för sin mest inspirerade insats på hela säsongen och låg bakom samtliga mål. Han gjorde själv ett och spelade fram till de övriga tre.

– Vi måste börja spela playoff-hockey redan nu och i natt gjorde vi just det, säger coachen Mike Sullivan.

Gotlänningen Johan Larsson gjorde sitt andra mål för säsongen, på assist från Jacob Josefson, under Buffalos besök i svinkalla Winnipeg.

Men det hjälpte inte, svårslagna Jets vann med 4-3.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.