”Det är sjukt alltså”

Svenska hyllningen till isländske världsrekordhållaren

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Gudjon Valur Sigurdsson.
SPORTBLADET

SPLIT. I söndags slog Gudjon Valur Sigurdsson nytt världsrekord i landslagsmål: 1798 fullträffar.

I kväll ska han sänka Sverige.

– Han är en maskin, säger klubbkompisen Andreas Palicka.

I söndagens EM-genrep mot Tyskland gjorde Islands legendar på vänsterkanten, Gudjon Valur Sigurdsson, två mål.

Det var inte vilka mål som helst.

De betydde att 38-åringen blev tidernas främste målskytt i ett landslag. Inför kvällens EM-premiär mot Sverige står Sigurdsson noterad för 1798 mål för Island, vilket är ett mer än Peter Kovacs, som gjorde 1797 mål för det ungerska landslaget.

”Ett fysiskt fenomen”

Bara fyra spelare i världen ska ha gjort mer än 1500 landslagsmål. Förutom Sigurdsson och Kovacs är det islänningen Olafur Stefansson med 1570 och dansken Lars Christiansen på 1503 (det råder ovisshet om hur många sydkoreanen Yoon Kyung-Shin, som har målrekordet i Bundesliga, gjorde på sina 260 landskamper).

– Det är otroligt. Jag upplever honom dagligen. För mig finns det ingen bättre vänstersexa i världen. Uwe Gensheimer finns ju också, men det är en helt annan spelartyp. ”Goggi” är ett fysiskt fenomen och har ett fruktansvärt öga för att göra mål. Jag har otrolig respekt för honom, för hur han beter sig och tränar, säger svenske målvakten Andreas Palicka, som är klubbkamrat med Sigurdsson i Rhein-Neckar Löwen.

VM-skyttekung redan 2007

Islänningen debuterade i landslaget redan 1999 och gör i kväll sin 338:e landskamp. Han blev skyttekung i VM redan 2007.

I klubbkarriären har han spelat i världens största klubbar de senaste tio åren: Rhein-Neckar Löwen, AG Köpenhamn, Kiel, Barcelona och Rhein-Neckar Löwen (igen) där han radat upp stora titlar.

Sedan i somras konkurrerar islänningen med Jerry Tollbring på kanten i regerande tyska mästarna Rhein-Neckar Löwen, med vilka han förlängde sitt kontrakt strax före EM till 2019.

Är det hans professionalitet som gjort att han hållit så länge?

– Absolut! Han är extremt noggrann i sin träning, näring.. ja, allting. Jag brukar hänga på honom på försäsongen och träna. Sedan fortsätter han med den belastningen under säsong. Då får en annan, som ändå inte är uppe i hans ålder, tagga ner. Hänger jag på där under säsong så går jag sönder. Det är sjukt alltså.

”Ovanlig i dagens handboll”

Det finns kantspelare, inte minst Gensheimer, som är mer tekniska än Sigurdsson.

– ”Goggi” gör mycket mål på kontring. Från kanten har han många avslutsmöjligheter för han hoppar väldigt högt och långt med den fysiken. Han skapar sig en väldigt bra position och mycket tid att välja från kanten. Det är rätt ovanligt i dagens handboll. Han är en maskin, säger Palicka.

Sveriges isländske förbundskapten Kristján Andrésson spelade OS 2004 med Sigurdsson.

– Han är väldigt dedikerad sin idrott. Det är en otroligt skicklig idrottsman, säger Andrésson inför kvällens match.