Flinck: Dåtid vs framtid i nutid i kväll

Men njut av världens hetaste spelare

SPORTBLADET

SPLIT. Dåtid möter framtid i nutid.

Och mitt i allt en spelare som är mer nutid än någon annan i handbollsvärlden.

Foto: Foto: REUTERS
Spana in Cindrici kväll.

På ena sidan:

Lino Cervar: Handbollsprofessorn som tog över ett Kroatien som hade slutat sist i EM 2002 och förde dem till VM-guld på ett år, OS-guld på två och startade den storhetstid som det kroatiska landslaget fortfarande befinner sig i: minst semifinal i sju EM i rad och topp-sex i 19 raka mästerskap. Till hemma-EM kallades han in igen och nu står han därnere vid sidlinjen och vevar med armarna, till synes uppgiven, och skyr inga medel för att påverka domare och funktionärer.

Class of 2009: Sju av kroaterna var med och tog VM-silver 2009 under Cervar när Kroatien senaste arrangerade ett mästerskap. Nu tog han ut 37-årige Igor Vori igen och när Domagoj Duvnjak gick sönder efter premiären ersatte han honom med en annan gammal favorit – Denis Buntic, 35.

Final 4-prenumeranter: Tio av de kroatiska stjärnorna har spelat de största klubbmatcherna som finns: Champions Leagues Final 4. Flera av dem har gjort det upprepade gånger och många har också tagit guld.

Nya generation förbundskaptener

På den andra:

Kristján Andrésson: Den lugne islänningen som tog över ett Sverige för 1,5 år sedan och fick besked om hur den ena rutinerade storstjärnan efter den andra tackade för sig i landslaget. Andrésson tvingades genomföra den snabbaste generationsväxlingen vi kanske sett i den svenska landslagshistorien men gjorde succé direkt när han förde VM:s näst yngsta lag till kvartsfinal i fjol. Nu är han en del av den nya generationen förbundskaptener i topphandbollen där vi också hittar Nikolaj Jacobsen, Christian Prokop, Ljubomir Vranjes och Raul Gonzalez.

Class of 2020: Medan kroaterna har sju spelare kvar från VM 2009 hittar vi bara två spelare i den svenska truppen som var med då: Andreas Palicka och Johan Jakobsson, som båda mästerskapsdebuterade för nio år sedan. Det här nya svenska landslaget har 2020, med OS och hemma-EM, som det stora målet. Det är då man ska vara som bäst.

Final 4-deltagare: Det vimlar alltid av kroater i Champions Leagues Final 4. De svenska landslagsspelarna är inte där så ofta längre. Bara fem i EM-truppen har varit med och det har gått fyra år sedan tre av dem var där.

Så på sätt och vis kan man se matchen i kväll som en drabbning mellan dåtid och framtid i nutid. Men där dåtiden (Kroatien) på papperet ska vara klart mycket bättre än framtiden (Sverige). Så är också erfarenhet så oerhört viktigt i topphandbollen.

Nya generationen mittnior

Mitt emellan dåtid och framtid hittar vi Luka Cindric. Den kroatiska mittnian är nog mer nutid än någon annan på planen i kväll som den hetaste handbollsspelare han för tillfället är. I maj förde han sitt Vardar från Makedonien till ett mycket överraskande Champions League-guld och i höst, och nu i EM-inledningen, har han fortsatt storspela.

– Hans utveckling det senaste 1,5 åren är brutal, sa Jim Gottfridsson när vi pratade om Cindric i går.

Framför allt hyllas Cindric som den främste av den nya typ av mittnior vi sett erövra positionen de senaste två åren, eller rättare sagt göra comeback efter att varit mer eller mindre borta från topphandbollen under en längre tid: småvuxna, kvicka, smarta spelgenier med oerhörda tempoväxlingar och som är mästare på att sätta sina medspelare i lägen samtidigt som de har ett vasst skott. De lever inte lika mycket på kraft som den typ av mittnior som dominerat i många år (Karabatic- och Duvnjak-typerna) men drar sig samtidigt aldrig för att kasta sig in i minsta lucka.

Cindric ses nu som arvtagaren till Ivano Balic, kroaten som kallas ”handbollens Mozart” och som dominerade i mitten av 00-talet.

Andra exempel på den här nya generationen mittnior är Ungerns Máté Lékai och Sloveniens Miha Zarabec, som var fullständigt fantastisk mot Tyskland i går.

Så passa på att njuta av Luka Cindrics briljans i kväll, även om det kommer att kosta några baklängesmål för Sverige.

▪▪▪

Kan Sverige besegra Kroatien?

Ja, kunde Tjeckien vinna över Danmark i detta EM är allt möjligt.

▪▪▪

Men ska Sverige gå vidare med två poäng får de nog fixa det själva.

Serbien verkar inte vara att lita på. När jag var på spelarhotellet i dag fick jag höra att det var stora splittringar i laget och missnöje med förbundskapten Jovica Cvetkovic. Storstjärnan Petar Nenadic ska ha hotat med, alternativt meddelat, att han slutar i landslaget efter EM.

▪▪▪

För tre år sedan satt jag ner med Lino Cervar för en intervju i Skopje. Det var ett oförglömligt möte. Det var inte alltid lätt att hänga med i hans snåriga, lätt filosofiska, utläggningar men ett citat har etsat sig fast:

– Du vinner handbollsmatcherna i försvaret och förlorar dem i anfallet.

Det tål att tänkas på.

ARTIKELN HANDLAR OM