Dario Cologna vann Tour de Ski

Av: Erik Karlsson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. ”Super-Dario” gjorde inga misstag uppför Alpe Cermis.

Efter en klättring i ensamhet säkrade Dario Cologna sin fjärde Tour de Ski-titel och har därmed lika många som Justyna Kowalczyk.

Daniel Richardsson gjorde en fin klättring och avancerade upp till åttondeplatsen.

– En enormt bra klättring, säger Anders Blomquist i SVT.

Foto: SVT / TT

När folk har haft dåliga dagar, dåliga magar och dåliga skidor har Dario Cologna manövrerat genom Tour de Skis alla fallgropar på ett mästerligt sätt. 

Så mästerligt att han faktiskt inte ens behövde oroa sig inför avslutande klättringen uppför Alpe Cermis. 

Cologna klättrade lugnet och metodiskt upp till sin fjärde seger i Tour de Ski. Något som gör att han, tillsammans med Justyna Kowalczyk, har historiska fyra titlar i kraftprovet.

Richardsson tangerar bästa insatsen

– Han har haft mycket problem, men nu är han precis som när han var som allra, allra bäst, säger Anders Blomquist i SVT.

Där bakom gjorde Alex Harvey och Martin Johnsrud Sundby upp i en mjöksyrastinn spurt som norrmannen vann. Sundby klättrade därmed hela vägen från sjätte plats till andra plats och var dessutom dagens bäste klättrare när man isolerade sträcktiderna.

”Bävat för”

Storväxte Daniel Richardsson gjorde en riktigt bra insats som tog sig upp från nionde till åttonde plats. 

– Den här har jag bävat litegrann för från tidigare år men i dag kändes det bra. Jag försökte vara offensiv från start och in i backen och jag tycker jag höll ihop det ganska bra, säger Richardsson.

För Richardsson var åttondeplatsen den tangerat bästa insatsen han gjort i Tour de Ski. Oskar Svensson slutade på 28:e plats.

Publicerad:

LÄS VIDARE