Vinden kan skjuta upp Tour de Ski

1 av 5 | Foto: PONTUS ORRE
De svenska åkarna anländer till arenan.
SPORTBLADET

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Det ska bli riktigt skitväder i Oberstdorf när Tour de Ski kommer dit.
Nu varnar tävlingschefen Pierre Mignerey för vindar på 30 meter per sekund som kan komma att ställa in morgondagens tävlingar i sista stund.
”Vi är redo att ta beslut vid vilken tidpunkt som helst”, skriver tävlingschefen Pierre Mignerey till Sportbladet. 

Först mängder med snö, sedan strålande sol och när nu Tour de Ski flyttat till Obersrtdorf i Tyskland så ska det bjudas på regelrätt höstrusk.

Sedan tidigare har det varnats för stora regnmängder – men nu varnas det också för vindbyar i stormstyrka. Vindbyar på över 100 kilometer i timmen, 30 meter per sekund, syns på prognoserna för morgondagens sprinttävlingar.

– Då kan det bli aktuellt att skjuta upp allting, säger Pierre Mignerey till Expressen.

”Kan bli farligt”

Anledningen är inte att det blir jobbigt att åka skidor, utan att åkare och åskådare svävar i fara.

– Vi har varit med om att det blåst väldigt mycket här i Oberstdorf tidigare och det kan bli farligt när saker lossnar och blåser i väg, säger han.

Lösningen kan bli att skjuta upp tävlingarna en dag och i stället försaka vilodagen på fredagen. Fis följer väderprognoserna noggrant och det är inte säkert att beslut tas förrän i sista minuten.

”Vi är redo att ta beslut vid vilken tidpunkt som helst beroende på hur vädret utvecklar sig”, skriver tävlingschefen Pierre Mignerey i ett sms till Sportbladet.

BILDEXTRA: Väderkaoset i Tour de Ski 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM