Han utmanar Ogier om VM-titeln

Foto: Bastien Baudin
SPORTBLADET

I fjol vågade han inte tro att chansen fanns. Då lyckades han inte heller.
I år gör Thierry Neuville allt för att bli världsmästare i rally.
– Den här gången fokuserar jag på det redan från start.

Foto: Bastien Baudin

De senaste fjorton åren har världsmästaren i rally hetat Sebastien. Först vann Loeb nio VM-titlar. Därefter tog Ogier över tronen och även om han bytte team inför fjolårets säsong så tog han ännu en titel.
Han besegrade återigen Thierry Neuville efter en tuff kamp och det ska inte hända igen.
I alla fall inte om du frågar belgaren - och det har Sportbladet gjort.
– Ärligt talat, jag var överraskad över att bilen var så snabb ifjol. Visst lämnade Volkswagen VM och de hade dominerat innan dess, vi visste att det fanns en chans för oss, men jag hade inte förväntat mig vår bil skulle vara så bra redan från start, säger Neuville som kör för Hyundai.

Titeln försvann i Tyskland

Han hade ledningen i Monte Carlos förra året, men gjorde en miss. Samma sak i Rally Sweden ett par veckor senare.
– Det är sant att jag missade viktiga poäng i början, men vi ledde VM efter Rally Finland och det var en jämn kamp. Vi tappade allt när vi förlorade ett hjul i en skreva under Tysklands VM-rally. I den skrevan försvann titeln.
Det tänker han inte göra om.
– Redan nu känns det bra, det är viktigt att känslan i bilen är bra och det är den, säger han.
– Målet är dessutom enkelt. Vi vill vinna VM-titeln och fokuserar på det redan nu. Samtidigt är det en hög nivån och jämn nivå mellan bilarna. Därför blir kampen extra tuff och vi måste ge allt, undvika misstag och ha en bil som är tillförlitlig.

Ser fram emot att möta Loeb

Som om det inte räcker med starka förare som Jari-Matti Latvala, Ott Tänak och Sebastien Ogier. I år gör dessutom den niofaldige världsmästaren Sebastien Loeb comeback. Han kör tre utvalda tävlingar för Citroën - och kan säkerligen ta viktiga poäng från förare som slåss om VM.

– Jag tycker faktiskt att det är bra. Jag tycker om att se honom köra och jag vet att han kommer tillbaka för att han njuter av det, för att han vill köra de nya bilarna från 2017 på gränsen. De är snabbare än tidigare och de är mer intressanta, säger Thierry Neuville.
– Han vill uppleva den sensationella känslan igen, men det förändrar ingenting för mig. Han slåss inte om VM-titeln, istället kanske han kan hjälpa mig genom att ta poäng från mina konkurrenter, eller blir det tvärtom. Samtidigt är det en del av spelets regler.

Tuffa förhållanden

Precis som de tuffa väderförhållanden som råder i de franska alperna där nu Monte Carlorallyt avgörs. Redan under den första dagen fastnade han i en snövall och tappade fyra minuter.

– Det är alltid en mycket svår tävling, man vet aldrig hur förutsättningarna ser ut. Det är klart att det hade varit perfekt att vinna, men det är inte nödvändigt, säger Thierry Neuville till Sportbladet.
– Om vi behöver ta för stora risker är det bättre att nöja sig med en pallplats. Det har vi glädje av i längden.
Han jagar trots allt en VM-titel.

Följ rally-VM i Sportbladets guide - alla datum, etapper, förutsättningar och svenskar.

Foto: Helena El Mokni
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally

WRC