Flera favoriter tappade i Dakarrallyt

Publicerad:
Dakarrallyt: Sam Sunderland bröt och Nasser Al Attiyah fastnade i sanden
Foto: FRANCK FIFE / AFP
Dakarrallyt: Sam Sunderland bröt och Nasser Al Attiyah fastnade i sanden

SPORTBLADET

Efter två etappsegrar fastnade Nasser Al Attiyah.

I 50 minuter.

Där kan han ha tappat segern i Dakarrallyt.

– Det var en riktigt usel dag, säger han.

Under den 444 km långa etappen kring San Juan de Marcona krävdes det stora kunskaper i navigering. Återigen handlade det om körning i öknen och det ställde till stora problem för flera av favoriterna.

Bland annat för den dubble segraren Nasser Al Attiyah som vunnit två av de inledande etapperna. Han låg trea i sammandraget, men fastnade i närmare 50 minuter.

Där kan han han ha förlorat segern i tävlingen.

– Vi drog på oss två punkteringar redan under inledningen och sedan hade vi inga däck kvar utan vi fick ta det försiktigt, vi körde ner i ett stort hål och där tappade vi säkert 30 minuter och sedan hände det igen, säger Al Attiyah som nu är nästan en timme efter ledaren i sammandraget.

– Då tappade vi luftrycket i däcket och vu försökte att pumpa upp det igen, och då stod vi stilla i mellan 20 och 30 minuter det var en väldigt tuff dag.

Nasser Al Attiyah fastnade i sanden

Men trots missödena vill han inte ge upp hoppet.

– Ingenting är över än och vi ska försöka allt vi kan i morgon, säger han.

– Allt kan ju hända, för tävlingen är lång.

Än så länge har de tävlande kört fyra etapper. Den tidigare vinnaren Nani Roma har tvingats bryta efter en otäck olycka och Orlando Terranova voltade under tisdagens etapp, men han kunde köra vidare.

Sebastien Loeb, Peugeot, var snabbast av alla på den fjärde etappen och han ligger tvåa i sammandraget. Han är sex minuter efter ledaren och fjolårets segrare, Stephane Peterhansel.

Flera favoriter tappade i Dakarrallyt

I mc-klassen tvingades ledaren Sam Sunderland bryta tävlingen sedan han kört av och landat på ryggen. Istället var det Adrien van Beveren som var snabbast och han tog också över ledningen i sammandraget.

– Jag hade en bra fajt med Joan Barreda under inledningen och sedan blev jag väldigt törstig. Jag tog tid på mig, det är inte hundra kilometer som avgör Dakarrallyt, säger fransmannen.

– Så jag sa till mig själv att behålla lugnet och vänta på rätt ögonblick för att köra om killarna framför. Jag fick den möjligheten i sanddynerna.

I morgon väntar den femte etappen mellan San Juan de Marcona och Arequipa, den är 932 km lång.

I Sportbladets stora guide till Dakarrallyt hittar du alla datum, etapper, tider, förare och segrare.

Foto: FRANCK FIFE / AFP
Loeb tog årets första etappseger i Dakarrallyt
Publicerad: