”Nytt vapen man har i handbollen”

Det danska hotet mot Sverige i EM-semin

SPORTBLADET

ZAGREB. De nya reglerna tillåter sju utespelare i handboll.

Danmark är bäst i världen på att utnyttja det.

– Det är ett nytt vapen man har i handbollen, säger Danmarks Henrik Toft Hansen.

För två år sedan infördes en ny regel inom handbollen som tillät lagen att ta ut målvakten och sätta in en extra utespelare så att man spelade sju mot sex i anfall.

Sedan dess har tyska Rhein-Neckar Löwen, under tränaren Nikolaj Jacobsen, blivit bäst av Europas topplag på 7-mot-6-spelet.

Jacobsen är också nybliven dansk förbundskapten och har fört in detta spel i sitt landslag, där han låter båda bröderna Toft Hansen gå in på linjen.

Vapnet mot Tyskland

– De hanterar det överlägset bäst av alla lag som praktiserar det. Det är en extra dimension som gör Danmark jobbigt att möta. Man är väldigt bra på att bevaka en ledning med hjälp av 7-mot-6-spelet, säger experten Per Johansson.

– Det är ett nytt vapen man har i handbollen. Jag tycker det är jättebra. Man kan spela lite annorlunda, säger Henrik Toft Hansen.

I den viktiga matchen mot Tyskland i mellanrundan vann Danmark matchen på det.

– Det var en nyckel i matchen mot Tyskland. Vi hade svårt att göra mål mot tyskarna i första halvlek, säger Mikkel Hansen.

Foto: AFP

Hansen nyckelspelare

Vänsternian är själv nyckeln i detta spel. Han är en av världens främsta distansskyttar men har också en ypperlig förmåga att hitta sina medspelare med avgörande passningar.

– Har du spelare som Mikkel Hansen som förbereder allt måste du överbelasta på honom, men då släpper han vidare och det blir en 4-mot-3-situation där du som försvarare måste vara lurig och aggressiv. Det är också svårt att chansa på kontring för de kommer ofta till hundraprocentiga lägen, säger Jim Gottfridsson.

Målet är tomt

Men samtidigt står det danska målet tomt.

Vågar ni dra skotten mot öppet mål över hela plan då?

– Jadå, är det öppet mål så är det bara att skjuta, säger Gottfridsson.

Tyskarna bommade flera långskott mot tomt mål?

– Ja ja, men det gör inte vi, lugnar spelmotorn.

20.30: Danmark-Sverige direkt i TV 3.

Lista: De har gjort flest landskamper för Sverige 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM