Wilander: ”En ny Borg skulle vara enormt för tennisvärlden”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MAGNUS SANDBERG

SPORTBLADET

Leo Borg, 14, vann precis en av sina största titlar – hittills.

Tidigare världsettan Mats Wilander, 52, ryser av välbehag om vad det skulle innebära om Leo Borg lyckas fullt ut.

– Vi har haft barn som gått i sina föräldrars fotspår och blivit världsstjärnor i golf och ishockey. Varför skulle vi inte kunna ha det också? Det skulle vara enormt för tennisen inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Wilander till Sportbladet.

Under torsdagskvällen svarade den tidigare världsettan och den numera hyllade och populäre Eurosport-kommentatorn Mats Wilander på frågor från en mindre grupp, internationella journalister inför Australian Open.

Både Sportbladet och Expressen frågade Wilander om känslorna kring Leo Borg som under 2017 tog sig till kvartsfinal i det som räknas som inofficiella VM, Junior Orange Bowl i Florida, och för bara ett par dagar sedan vann 16-årsklassen i Salk Open.

Har spelat med Borg Jr

Detta trots att Leo Borg ännu inte fyllt 15 år.

– Det är onaturligt för en 14-15-åring att vara i situationen där faktiskt jag får frågor om honom. Vi vet aldrig hur en person reagerar på den uppmärksamheten. Även om han inte hette Borg så skulle jag ändå säga att vi pratar om en person som har goda förutsättningar att bli en professionell tennisspelare och leva på sin sport, säger Mats Wilander och fortsätter:

– Jag har spelat dubbel med Leo Borg och tränat med honom i en halvtimme i september förra året.

”Jordnära”

– Han är väldigt talangfull och jordnära. Det är kanske lätt att vara det om man har en pappa som Björn Borg, men det kommer självklart vara ett stort tryck på honom utifrån.

Vad skulle en ny, framgångsrik Borg betyda för svensk tennis eller svensk idrott?

Mats Wilander skrattar lätt i andra änden av telefonkonferenssamtalet – och det hörs att han gör det av välbehag.

– Haha. Frågan är väl vad en succé för en ny Borg skulle betyda för tennisvärlden? Det handlar inte bara om svensk tennis här. För hela tennisvärlden skulle det vara fantastiskt och viktigt om vi kan få en son till en tidigare världsetta och Gran Slam-vinnare att följa i sin pappas fotspår.

– För svensk tennis skulle det vara lika viktigt som när Björn slog igenom. Björn (Borg) är huvudorsaken till att svensk tennis blev så succéfylld på 1980- och -90-talen. Han gjorde tennis till en sport för vanliga medelklassvenskar, som mig och Stefan Edberg.

– Leo skulle göra tennis till en sport som fler barn skulle vilja hålla på med. Det skulle bli en passion runt tennisen igen med en stjärna som Leo Borg.

Största hindret

Wilander drar efter andan och lägger sedan till:

– Men vilken svensk spelare som helst som kommer fram och når Robin Söderlings nivå skulle vara viktig för svensk tennis. 

– Självklart, Leo Borg skulle nog få lika mycket uppmärksamhet som Björn Borg – men berätta inte det för Leo Borg! Det är det största hindret han ställs inför, säger Wilander allvarligt.

– Det kommer skrivas enormt om honom, människor som jag kommer tycka saker om honom. Det bästa hade varit att ta bort all social media kring Leo och låta honom utvecklas i sitt eget tempo och tid – då kan han nå sin fulla potential.

– Tyvärr, i den här världen kommer det inte vara möjligt för honom att undvika att höra vad andra tycker om honom.

Även om Leo Borg är en supertalang så är Elias Ymer, 21, närmare världstoppen.

Söderling lyfter Ymer

Speciellt sedan Ymer under förra året började använda sig av Robin Söderling som tränare och inledde klättringen på världsrankingen.

Elias Ymer är nu rankad 142:a i världen efter att ha varit nere på 278:e plats i juni 2017.

Vad kan Robin Söderling göra som tränare för Elias Ymer?

– Mycket. Redan i Stockholm Open tycker jag att man kunde se en annan tuffhet mentalt. Spelet finns där men man kan inte utveckla vissa delar i det innan man är redo mentalt. Robin är rätt person att hjälpa till med den biten, säger Wilander.

– Vi får ge Elias det här och nästa år att växa och utvecklas som spelare. Hans tid kommer om han stannar hos Robin och Robin har passionen att jobba vidare med honom. Även Mikael Ymer (19 år) har tiden för sig, men Elias är fysiskt starkare och kan därför ta det där nästa steget inom de kommande ett eller två åren, säger Mats Wilander till Sportbladet.

Fotnot: Mats Wilander är expert på Eurosport och man kan se Australian Open på Eurosport och Eurosport Player.

Publicerad:

LÄS VIDARE