En av tidernas största fuskare leder antidopningskampanj

Av: Sara Bratell

Publicerad:
Uppdaterad:

Ben Johnson är frontfigur i internationell kampanj mot dopning

Kanadensaren Ben Johnson stod för en av tidernas största dopningskandaler i OS i Seoul 1988.

Nu tycks han ha sadlat om.

Lagom till 25-årsdagen av skandalen leder han världsturnén för antidopningskampanjen "Choose The Right Track".

25 år efter dopningskandalen i OS i Seoul drar det australienska sportmärket Skins igång antidopningskampanjen "Choose The Right Track".

Frontfigur i kampanjen är ingen mindre än Ben Johnson - den kanadensiske guldmedaljören och världsrekordhållaren som fälldes för steroider i Seoul 1988 och som därefter fråntogs sitt OS-guld, världsrekord och även sitt VM-guld på 100 meter från 1987.

Johnson ser ingenting konstigt med att leda projektet utan önskar i stället att fler dopningsfällda vill hjälpa till.

– Vi hoppas att vi har idrottsmän som har testats positivt som kanske vill hjälpa oss att städa upp det hela. Ju fler idrottare vi har, desto mer kraft har vi att försöka generera intresse för att bli av med dopning inom alla sporter, säger han enligt Los Angeles Times.

Åker på världsturné

För att uppmärksamma kampanjen kommer Johnson att ge sig ut på en internationell turné som sträcker sig från Storbritannien via Kanada, USA, Australien och Japan till Sydkorea. Turnén avslutas på Jamsil Olympic Stadium i Seoul den 24 september, på dagen 25 år efter hans ökända världsrekord på 100 meter.

– Jag fyllde min kropp med kemikalier utan att inse vad det egentligen innebar. Det förstörde min karriär. Det förstörde mitt liv. 25 år senare är det fortfarande idrottare som fälls för dopning vecka efter vecka, som gör samma misstag som jag gjorde. Idrott måste förändras innan det är för sent, skriver han i ett öppet brev, som har publicerats på kampanjens hemsida.

Publicerad: