Laziz egna bilder från mardrömmen

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-11-28

Talangen inlåst efter resa i bojor: ”Är jätterädd”

Boxningstalangen Laziz Sharifov utvisades från Sverige i tisdags.

Nu sitter 18-åringen inlåst på en flygplats i Kazakstan sedan ett dygn tillbaka. 

– Jag hoppas få en plats i Sverige. Men jag drömmer om saker som inte kommer att hända, säger han till Sportbladet.

Laziz Sharifov.

Vid åttatiden i tisdags hämtades Laziz Sharifov av polis för att flygas till Kazakstan dit han visats ut.

18-åringen, som är en av de största boxningstalangerna i Sverige, sattes på ett plan och lyfte från Sverige klockan 10.40 i går.

– Polisen satte på mig värsta handfängslen och knöt runt min mage och min rygg och man kunde hålla i bakifrån. Typ så som man håller hundar när man promenerar med dem. Jag sa att jag inte ville åka och de höll för min mun så att jag inte kunde prata och höll i händer och fötter och sa att jag skulle på planet ändå, säger Laziz när Sportbladet nådde honom sent i går kväll via Facebook.

”Drömmer om saker som aldrig kommer hända”

18-åringen skulle föras vidare till hemstaden Chimkent, men sitter nu i stället inlåst på passkontrollen på flygplatsen i Almaty sedan 03.00 i går natt.

– Svenska polisen sa att de som jobbar här redan vet allt om mig och att de bara skulle sätta mig på planet till min hemstad, men det hände aldrig. Jag är jätterädd och jättetrött, säger Laziz.

Polisen i Kazakstan har intervjuat Laziz för att kontrollera om han är medborgare i landet. Hur länge 18-åringen ska sitta inlåst eller vad som händer i framöver vet han inte.

– Enligt svenska polisen är det så att de har skyldighet att ta med honom tillbaka till Sverige om han inte släpps in i Kazakstan, men de ansåg sig ha garantier för att Kazakstan skulle ta emot honom så de lämnade ifrån sig papprena till säkerhetspolisen på plats och åkte hem, säger 18-åringens advokaten Lisa Af Jochnick.

Laziz själv har bara en önskan.

– Jag hoppas att svenska polisen hämtar mig och säger: "nu får du plats i Sverige". Men jag drömmer om saker som aldrig kommer att hända.

Följ ämnen i artikeln