Sjöström jagar första medaljen

Foto: Sarah Sjöström.
SPORTBLADET

Dubbla VM-guld och fyra EM-titlar – på lång bana.

Nu jagar Sarah Sjöström sin första mästerskapsmedalj på kort bana vid sim-EM i danska Herning.

– Jag har inget bättre för mig, säger den 20-åriga simstjärnan.

Datumen för de internationella mästerskapen i simning på kort bana har aldrig varit något som Sarah Sjöström plitat ner först i sin tävlingskalender. Ofta har de fått stå tillbaka för viktigare uppdrag.

– Vi har så många mästerskap i simning varje år. Det blir så att man får prioritera bort några. Och eftersom OS går i långbana prioriterar man bort kortbanemästerskap, säger Sarah Sjöström till TT under landslagssamlingen i Helsingborg inför EM i Herning 12–15 december.

– Men nu har jag inget bättre för mig.

Bra form i höst

Det förklarar varför Sjöström – trots sex år i världseliten – inte har tagit någon individuell medalj på kort bana. Hon gjorde sitt senaste kortbanemästerskap i Istanbul 2009.

– Jag är ju långbanesimmare och har alltid varit det, säger hon.

Men under hösten har Sjöström blivit bättre rent tekniskt i de för kort bana så viktiga vändningarna. Den 183 centimeter långa Södertörnssimmaren har vunnit nio världscuptävlingar och slutade sexa i totalställningen. Trots detta formbesked sätter Sjöström inte upp något guldmål till EM i Herning – inte ens ett medaljmål.

– Jag har inga sådana mål. Jag sätter tidsmål. Det känns bara onödigt att sätta medaljmål, säger Sarah Sjöström, som individuellt simmar 50 och 100 meter fjäril samt 50 och 100 meter fritt i EM.

Mästerskapsrutin har hon i massor. Hon slog igenom med sitt EM-guld som 14-åring och gjorde samma år sitt första OS vid spelen i Peking 2008. Efter VM-guld 2009 och ytterligare tre EM-titlar var Sjöström ett stort medaljhopp inför London-OS 2012. Men en elak halsfluss månaden innan förstörde allt.

– Jag är helt säker på att jag hade varit snabbare än någonsin på OS om jag inte hade blivit sjuk, säger Sjöström.

Tappade suget

Direkt efter besvikelsen i London lade hon i princip ner simningen.

– Jag simmade nästan ingenting. Jag har aldrig tränat så lite som 2012 på hösten, säger hon.

Suget kom tillbaka först under våren och förväntningarna inför säsongen 2013 blev lågt satta. Därför var det en mycket avslappnad Sarah Sjöström som slog till med ett guld (100 meter fjäril) och ett silver (100 meter fritt) under sommarens VM i Barcelona.

– Det var årets bästa – ja, hela karriärens bästa mästerskap. Det var ju inget roligt år 2012. Så det kändes skönt att komma tillbaka. Revansch – det är det jag är bäst på, säger Sjöström och skrattar.

DANIEL KIHLSTRÖM/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning