”Drömmer mardrömmar där jag känner lukten av blod”

Efter Reeva Steenkamps död har Oscar Pistorius lidit av sömnproblem.

Han vaknar ofta skräckslagen på natten.

– Jag drömmer mardrömmar där jag känner lukten av blod, säger han.

Det är sedan tidigare fastslaget att Oscar Pistorius sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp genom badrumsdörren och sedan slog in dörren med ett cricketträ. Pistorius, som riskerar 25 års fängelse för mord, har erkänt att han sköt genom badrumsdörren, men att han trodde att det var en inkräktare som var därinne.

Under måndagsförmiddagen vittnade Pistorius i högsta domstolen i Pretoria. Han inledde med att vända sig mot June Steenkamp, mor till Reeva, för att be om ursäkt:

– Jag kan försäkra er om att Reeva gick och la sig älskad den natten.

Försvarsadvokat Barry Roux frågade om Pistorius tar några mediciner.

– Jag tar sömnmedicin och antidepressiva mediciner. Jag har svårt att sova. Jag är rädd för att sova. Jag drömmer mardrömmar där jag känner lukten av blod. Det dröjde flera veckor innan jag kunde sova överhuvudtaget.

”Pistol under kudden”

Med sprucken röst berättade Pistorius att han aldrig mer i sitt liv vill bära ett vapen. Han fortsatte med att prata om relationen med sina syskon, som varit ständigt närvarande under rättegången.

– Vi växte upp med min mor. Hon var väldigt omtänksam, en fantastisk mor. Min pappa var inte hemma så mycket, så min mamma hade en pistol i en liten väska under kudden. Vi bodde på ett ställe där säkerheten inte var så hög och vi hade ett par inbrott i hemmet.

Oscar Pistorius saknade ben mellan knä och ankel när han föddes och vid elva månaders ålder amputerades hans ben. Efter det fick han benproteser.

– Mamma var väldigt stöttande. Hon såg till att jag hade en sport att syssla med, hon ville inte att jag skulle hållas tillbaka eller vara annorlunda från mina syskon. Hon behandlade mig exakt likadant som mina syskon.

– Jag började spela tennis vid 10 års ålder. Jag sysslade även med brottning och kanot. Jag började med friidrott 2004 efter att ha ådragit mig en knäskada när jag spelade rugby.

”Handgemäng med mobbare”

Hur var tiden i skolan?

– Det var tufft. Barn vet inte alltid hur de ska behandla andra. Det var svårt för mig att anpassa mig till en miljö där jag behandlades annorlunda. Men efter ett tag blev jag accepterad för den jag är.

– Vid en eller två tillfällen blev jag mobbad. Men mina föräldrar lärde mig att alltid stå upp för mig själv. Jag kommer från en familj där vi fick lära oss att man inte ska komma hem och gråta. En gång kallades jag till rektorn för att ha hamnat i handgemäng med en mobbare. När min mamma anlände sa hon till rektorn att hon inte såg något problem i att man står upp för sig själv.

”Höll på att drunka i mitt eget blod”

Mammans död, när Oscar bara var 15 år, tog honom hårt:

– Hon var väldigt viktig för mig. Även om mina föräldrar skilde sig tidigt behöll hon en bra kontakt med den sidan släkten. Allt jag lärt mig i livet har jag lärt mig av henne. Hon gick bort när jag gick på internatskola. Hon hade precis gift om sig. Vi visste inte att hon var sjuk. När vi fick reda på att hon var sjuk var hon redan i koma. Jag och min bror lämnade skolan och satt bredvid hennes säng. Och så en dag fick vi ett telefonsamtal att vi var tvungna att skynda oss till sjukhuset. Efter tio minuter bredvid henne gick hon bort.

Oscar Pistorius berättade även om båtolyckan 2009, då han skadade huvudet allvarligt.

– Folk har inte förstått att jag var nära att dö. Jag minns hur jag och John simmade och hur blodet flödade. Jag minns hur jag drogs upp på min kusins båt och hur folk skrek. Jag minns hur jag gick från båten till bilen och hur jag klev in i en ambulans. Det var väldigt förvirrat, jag fick sprutor. När jag vaknade höll jag på att drunkna i mitt eget blod. Jag låg nedsövd flera dagar på sjukhuset och fick sy 170 stygn i ansiktet.

Tvingades bryta

Rättegången fortsatte sedan under eftermiddagen där Pistorius sa att han var medveten om våldet i området. Han berättade om flera incidenter när han blivit förföljt på nätterna, att familjen haft inbrott vid olika tillfällen när han var yngre och att han själv hade inbrott 2005.

Pistorius berättade också att han blivit misshandlad vid ett tillfälle på en fest. När han fick frågan om sin tro och Reeva Steenkamp kom på tal igen blev det för mycket för Pistorius.

– Det var en välsingnelse att träffa henne. Hon bad för mig, för min träning och för alla små saker i livet. Det är det som har fått mig att ta mig igenom det senaste året. Det har varit stunder jag har kämpat väldigt mycket, sa Pistorius mellan tårarna.

Han fick sedan frågan om han var trött och berättade att han inte sovit det senaste dygnet.

– Jag är bara trött, det är mycket som går igenom mitt huvud. Tyngden av det här är för mycket att bära, så det är mycket att tänka på.

Rätten valde då att bryta rättegången tidigare.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN