Riskerar att straffas efter otäcka kraschen

Men stallchefen dementerar uppgifterna i pressen

Myndigheterna i Belgien ska utreda den svåra kraschen på Flandern runt.

Nu riskerar Johan Vansummeren, 33, att ställas inför rätta, enligt Sporza.

– Vi har pratat med polisen, säger stallchefen Geert van Bondt.

Flera belgiska medier rapporterar att åklagarmyndigheten har kopplats in för att reda ut vad det vad som egentligen hände när en 65-årig kvinna blev påkörd i inledningen av cykelklassikern Flandern runt. På tv-bilderna visar en Vansummeren som kör rakt in i den kvinnliga åskådaren, som står vid en refug.

– Han kunde inte hjälpa det. Allt hände så fort. Han såg henne helt enkelt för sent, berättar kvinnans man för Gazet van Antwerpen.

Men sportkanalen Sporza rapporterar att belgaren Vansummeren kan hamna i en rättsprocess om det visar sig att det var Garmin Sharp-cyklistens fel.

"Ingenting mot Johan"

Enligt stallchefen Geert van Bondt finns det dock ingenting som tyder på att Vansummeren ska ha gjort något olagligt.

– Jag har läst om det på internet. Vi har pratat med polisen, men det är normalt i Belgien när det händer en allvarlig olycka och det finns ett offer. Det är ingenting mot Johan, säger van Bondt till cyclingnews.com.

Vansummeren ådrog sig lättare skador efter kraschen och är redan uppe på cykeln igen – ett sätt att bearbeta den tragiska händelsen.

– Det är inte bra att låsa in sig själv. Det var bra för honom att komma hemifrån. Hans ben är okej, han fick bara lite blåmärken. Det är bara nacken som gör lite ont, säger van Bondt.

I helgen går en annan tuff cykelklassiker, Paris-Roubaix (som Vansummeren vann 2011), men det är osäkert om 33-åringen kommer till start.

Vacchi: "Något som är fel"

Den svenske cykelprofilen Roberto Vacchi har en egen teori om vad som kan ha utlöst olyckan. Enligt honom kan den radiokommunikation som cyklisterna har med stallens sportchefer under vissa tävlingar vara stressande för åkarna.

"Det är något som är fel. Jag tror att radiokommunikationen är en stor bov i detta. Ofta får man höra att det handlar om säkerhet men jag har svårt att tänka mig att det skulle bli speciellt mycket vanskligare utan radio än vad det är nu", skriver Vacchi på Eurosport. 

Den 65-åriga kvinnan ligger fortfarande i koma efter flera hjärnoperationer och läget ska fortfarande vara kritiskt.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN