Riccardio skrällde när favoriterna föll

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sebastian Vettel misslyckades.

Ändå står Red Bull i första startled.

– Det är otroligt spännande, säger Daniel Ricciardo.

– Men det finns ingen anledning att festa än.

Precis som förra året regnade det under kvalet till säsongspremiären i Australien. Den här gången ställde det till problem för Marcus Ericsson som försvann i Q1, men även för Sebastian Vettel, Red Bull, som misslyckades i Q2 där han var 13:e man och mer än två sekunder efter täten. Även Kimi Räikkönen, Ferrari, hade problem, han tappade kontrollen över bilen i kurva fyra och slog i fronten. Finländaren hade den 12:e snabbaste tiden i Q2 där även Jenson Button försvann. Därmed var det tre tidigare världsmästare som inte klarade att ta en plats bland de tio främsta. Två av dem, Sebastian Vettel och Jenson Button, fick se sig rejält slagna av sina nya stallkollegor, Daniel Ricciardo och Kevin Magnussen.

”Svårt för alla”

– Jag är säker på att han hade något problem, vad vet jag inte än, men han var två sekunder efter mig. Så jag får kolla vad som hände på den andra sidan av garaget, säger Red Bulls Daniel Ricciardo.

I Q3 blev det sedan en kamp mellan Mercedes båda förare Nico Rosberg och Lewis Hamilton, samt Red Bulls nykomling Daniel Ricciardo som överraskade på hemmaplan. Nico Rosberg satte det snabbaste varvet, men fick sedan stryk av Ricciardo och sin teamkollega Hamilton som också tog pole position, hans 32:e.

– Det har varit en mycket spännande helg och det har varit svårt för alla. Samtidigt tycker jag att bilen svarade bra i regnet. Detta var en svår utmaning och jag är mycket nöjd med resultatet, säger Lewis Hamilton som nu har tagit lika många pole positions som hans landsman Nigel Mansell.

”Väldigt roligt”

Intill Hamilton startar den stora överraskningen, hemmahoppet Daniel Ricciardo. Han slog till med kvalets näst snabbaste tid under sitt första kval med Red Bull.

– Detta var första gången som vi körde bilen på gränsen i regnet, det var riktigt svårt, men väldigt roligt. Det var otroligt kul att få vara med och slåss i toppen med de här killarna och höra från ingenjören att jag slogs om pole position. Jag är troligt nöjd och glad, detta trodde jag inte för några veckor sedan, säger Daniel Ricciardo, som aldrig tidigare har stått i första startled.

– Jag är otroligt glad men det är morgondagens om räknas. Det finns ingen anledning att festa ikväll så. Jag var lite orolig för hur de här nya tjurarna skulle fungera i regnet, men det kändes bra. Nu får vi se hur vädret blir i morgon. Dessutom har vi inte kört en enda tävlingsdistans i år och det blir intressant att se hur det blir.

Nya regler

I år finns en ny begränsning av bränslet, förarna har bara med sin 100 liter under ett lopp och det kan ställa till problem.

- När det kommer till att spara bränsle så är Albert Park en av de absolut svåraste banorna, säger Nico Rosberg, som var trea i kvalet.

– Det gäller att vara snabb, men inte förbruka för mycket bränsle för då kommer man inte i mål. Det gäller at beräkna det och det kan vara svårt Dessutom kan det bli regn och detta är en bana med många vita linjer, det gör det hela halt och knepigt. Men jag startar från plats tre och därifrån är allt möjligt.

Loppet starar klockan 07.00 i morgon bitti.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1