Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Har bara sett början på Zlatan-gate

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets krönikör: ”Skämt med bitter eftersmak"

Ett obetänksamt försök att skämta?

Eller ett genomtänkt nedlåtande uttalande?

Bara ett skämt som förstorats upp, säger nu Zlatan.

Men hans cykel-uttalande kommer att hänga över honom länge.

Är Zlatan en mansgris?

Fråga från en reporter som ville ha med mig i en radiodebatt på annandagen.

Jag nobbade debatten både där och i SVT och har inte skrivit något förrän nu, helt enkelt för att inte få mina få dyrbara lediga juldagar med mina barn förstörda av arbete.

Dessutom kände jag att den här debatten kommer att rulla på länge, vi har bara sett början på Zlatan-gate.

I dag kom så ännu en vändning i historien: Zlatans ”förtydligande” på hans app.

Det är mycket intressant. Under de tio år jag följt Ibra har jag ytterst sällan hört honom känna behov av att förklara sig.

Men den här affären blev mycket större än vad jag tror att han eller förbundet någonsin kunnat tro (frukta).

Och är det något som är glädjande med den här trista historien så är det ju detta: i Sverige år 2013 lever inte män och kvinnor på något sätt under jämställda villkor. Men det är inte okej att säga vad som helst.

Särskilt inte när man heter Zlatan Ibrahimovic, är lagkapten för vårt lands viktigaste landslag och är Sveriges största idrottsstjärna och idol för hundratusentals personer – både män och kvinnor, pojkar och flickor.

Stöter alltid på sexism

Att jobba som kvinnlig reporter och krönikör i en så mansdominerad värld som toppfotbollen innebär alltid att du stöter på sexism, i olika former. Alltifrån att en spelare ger dig sitt rumsnummer på hotellet till att någon säger ”inga riktiga kvinnor skriver om fotboll”.

Det är en del av ens liv och vardag.

Men under de tio år jag följt Zlatan i tjänsten har jag aldrig upplevt att han varit nedlåtande mot mig för att jag är kvinna, aldrig. Vad han sen säger om mig och andra kvinnliga journalister mellan skål och vägg, det vet bara han. Men, även om vi ibland har diskuterat intensivt, så har han alltid visat mig respekt.

Därför blev jag förvånad och besviken över hans uttalanden om damfotbollen, särskilt orden om cykeln, de som han nu säger var ett skämt.

Men vi tar en sak i taget.

Först: Zlatan har rätt i att kvinnor är sämre än män på fotboll i en direkt jämförelse eftersom vi föder barnen och är svagare fysiskt. Därför ska man ska inte jämföra damer och herrar, inte i någon idrott.

Han har också rätt i att det är rimligt att resurser fördelas beroende på intresse och inspelade pengar. Men så  ä r det ju redan. Fotbollsspelande kvinnor är inte i närheten av att få samma resurser som män, de spelar i skilda universum.

Bildebatten då? Therese Sjögran ska inte ha någon bil men inte heller Anders Svensson. Båda ska hyllas men Svenska fotbollförbundet borde tänkt ut ett mer begåvat och smakfullt sätt.

Zlatan vs Lotta Schelin? Jag var på plats på presskonferensen i Stockholm i somras när han fick frågan om vem som är bäst och jag förstår att han inte ville svara. Det är en oseriös och tramsig fråga.

Så långt är jag alltså med Zlatan. MEN. Nu till den andra sidan av saker. Såväl Ibra som Anders Svensson och många av spelarna i herrlandslaget har tydligen stört sig mycket på debatten kring bilen och även över att bli jämförda med damspelare. Det är ju lite pinsamt och småsint av våra finaste fotbollsgrabbar.

Om man spelar i svenska herrlandslaget i fotboll och ännu mer, om man som Zlatan är en av världens bästa spelare, då kanske man inte borde bry sig sådär väldigt mycket.

Även med tanke på att herrlandslaget missade VM i Brasilien kan man ju tycka att spelarna och förbundsledningen hade jobbigare saker att tänka på och lite självrannsakan att ägna sig åt.

Så till det som orsakade mest reaktioner, det nedlåtande, respektlösa citatet om cykel-autografen.

Skämt med bitter eftersmak

I dag kände Zlatan sig tvungen att förklara att han skämtade. Senast i november, under min intervju med honom i Paris, sa Zlatan till mig: ”Folk förstår ofta inte när jag skämtar, många har missuppfattat mig genom åren”.

Så det kan faktiskt vara sant. Men det blev ett skämt med bitter eftersmak.

Det förvånar mig att Zlatan som är så rutinerad föll in i ett grabbar-emellan-snack med Expressens reporter.

Får Zlatan då inte tycka vad han vill om damfotboll? Jo, absolut. Jag avskyr när folk ska tvingas vara politisk korrekta. Är det något jag ofta uppskattar med Ibra är det han vågar säga saker.

Men det innebär inte att man kan säga vad som helst.

Med den roll Zlatan har följer också ett ansvar samt förväntningar och krav och det vet han.

Svenska fotbollförbundets agerande då? Förbundsordförande Karl-Erik Nilsson blev till sist tvungen att kommentera affären. Att de inte kritiserar Zlatan var väntat, de skulle aldrig våga riskera en ny bojkott från sin viktigaste (enda numera) stora internationella stjärna.

Nilsson har dessutom rätt när han säger att spelarna måste få tycka det de vill, förbundet kan och ska inte bedriva åsiktscensur.

Men, återigen, det finns en gräns för allt. Som en kollega sa i går, ”om Zlatan sagt att Hitler var en go gubbe, hade förbundet tyckt att det var hans rätt att säga det också?”.

Självklart inte.

Vi kan inte ha ett samhälle där bara de fysiskt starkaste och mest resursstarka får dominera.

Zlatans kärlek till fotbollen och hans dröm om ett liv med den tog honom hela vägen från en grusig bakgård i förorten till ett liv bland världseliten.

Miljoner kvinnor och flickor bär på samma sorts kärlek och drömmar. Jag spelade själv fotboll i 17 år.

Mina två små döttrar spelar också. Båda beundrar vår landslagskapten och vet att ”mamma jobbar med Zlatan”.

I julklapp fick de båda varsin PSG-tröja som de vill ha på sig hela tiden.

Dessa dagar har jag varit väldigt glad att de fortfarande är så små att de inte läser tidningen.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN