Dansk konflikt hotar VM-kvalet mot Sverige

Foto: Patrick Post/AP/TT
Sanne Troelsgaard och hennes danska landslagskollegor fortsätter att förhandla om bättre villkor. Arkivbild.
SPORTBLADET

Fyra dagar före VM-kvalmatchen i fotboll mellan Danmark och Sverige är konflikten mellan de danska spelarna och förbundet, DBU, långt ifrån löst.

– Vi spelare kan inte gå längre, säger landslagsanfallaren Sanne Troelsgaard.

Den danska landslagstruppen skulle ha samlats i Helsingør under måndagen men enligt tidningen kommer spelarna att träna på egen hand i Köpenhamn tills dess att ett kollektivavtal är underskrivet, skriver Ekstrabladet.

Enligt Rosengårds anfallare Sanne Troelsgaard skiljer nära en halv miljon danska kronor per år, motsvarande lite mer än 600 000 svenska kronor, mellan parterna.

– Vi behöver ett lyft i vår ekonomi. Det tror jag att alla vet. Nu är det DBU som måste ta ansvar, säger Troelsgaard.

Lizette Risgaard, spelarnas LO-ombud, trodde att parterna skulle komma överens i fredags.

– Men då valde DBU:s vd mycket överraskande att inte delta. Spelarna har sträckt sig mycket långt och har i flera matcher visat välvilja och spelat utan avtal. Nu måste DBU ta ett beslut, säger hon.

Kan bli diskat

DBU-chefen Claus Bretton-Meyer har tagit semester men enligt det danska förbundet har det ingen betydelse eftersom en förhandlingskommitté har mandat att ingå avtal.

– Det är ett oskick att vi som medlare kommenterar förhandlingsprocessen men jag säger gärna att det inte är DBU:s fel att vi har hamnat i den här situationen, säger förbundets ombud Morten Mølholm.

Om Danmark inte spelar matchen mot Sverige riskerar laget att bli diskat.

Så spelas VM-kvalet 00:39