Gymnastik

Efter 27 år – anklagar OS-stjärnan för våldtäkt

Av: 

Erik Karlsson

Flerfaldiga OS-medaljören Tatjana Gutsu anklagar förre landslagskollegan Vitalij Scherbo för våldtäkt innan de båda deltog i Barcelona-OS 1992.
Flerfaldiga OS-medaljören Tatjana Gutsu anklagar förre landslagskollegan Vitalij Scherbo för våldtäkt innan de båda deltog i Barcelona-OS 1992.

SPORTBLADET

De var kung och drottning av OS-gymnastiken under OS i Barcelona 1992.

Men under den uppmärksammande hashtaggen #metoo anklagar Tatjana Gutsu nu sin dåvarande landslagskollega, superstjärnan Vitalij Scherbo, för våldtäkt ett år tidigare.

”Nu är det jag som är modig, 27 år senare”, skriver hon på Facebook.

De hade båda växt upp som en del av Sovjets idrottsmaskineri. Men även efter murens fall tävlade ukrainskan Tatjana Gutsu och vitryssen Vitalij Scherbo för samma gymnastlandslag under OS när de forna Sovjetstaterna tävlade under olympisk flagg för Oberoende staters samvälde, OSS.

Både Scherbo och Gutsu vann mångkampen och lagguld och Scherbo vann sedan ytterligare fyra individuella guld.

Men bakom gymnastik-stjärnornas guldglansiga yttre doldes en mörk hemlighet. En hemlighet som Tatjana Gutsu först nu berättar om under den uppmärksammande sociala medie-hashtaggen #metoo, som syftar till att uppmärksamma sexuella övergrepp och kränkningar mot kvinnor.

På sin Facebooksida skriver Gutsu att hon året innan, som 15-åring, ska ha våldtagits av den då 19-årige Scherbo under en lagtävling i tyska Stuttgart.

Driver nu gymnastikskola

Vem som våldtog mig i Stuttgart, Tyskland, 1991?

Vitalij Sherbo.

Ett monster som höll mig i sitt fängelse där jag var så rädd i så många år. Jag vet att du kommer att ta avstånd från det här. Men mina detaljer är så mycket starkare än dina ord. Jag är starkare nu än någonsin tidigare. Du kan inte bryta ner mig längre”, skriver Gutsu i ett meddelande där hon också riktar skarp kritik mot landslagskollegorna Tatjana Toropova och OS-mästaren från 1996, Rustam Sharipov, för att de inte ingrep.

”Tack Rustam Sharipov för att du valde att vara en livvakt åt din vän i stället för att skydda mig som en 15-årig liten flicka”, skriver Gutsu.

Tatjana Gutsu lade av efter OS-gulden 1992, endast 16 år gammal, medan Vitalij Sherbo fortsatte och bland annat tog fyra OS-brons i Atlanta 1996.

Båda två lever och arbetar nu i USA. Vitalij Scherbo driver en gymnastikskola i Las Vegas, enligt Washington Post.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Tatjana Gutsu
Publisert:

LÄS VIDARE

Karin Lindén höll tyst i 71 år – nu kräver hon sitt OS-guld

ÄMNEN I ARTIKELN

Gymnastik

Metoo

Sexuella övergrepp

Våldtäkt