Paralympics

”Jag måste bli ren, annars kanske jag har ihjäl henne”

Kälkhockeyspelaren blev av med morfinberoendet - jagar medalj i Sydkorea i mars

Av: 

Fredrik Jönsson

SPORTBLADET

En olycka gjorde honom förlamad och beroende av morfin.

Han blev tvungen att sluta för att inte äventyra dotterns liv.

Om ett knappt halvår är Christian Hedberg en av nyckelspelarna i kälkhockeylaget som jagar medalj i paralympics.

– Jag har ont hela dagarna, jag har smärtkramper. Ibland är det var 30:e sekunder, ibland var femte minut, säger Hedberg till P4 Dalarna.

Christian Hedberg är en av spelarna som ingår i kälkhockeylaget som ska representera Sverige i paralympics, som pågår 9–18 mars 2018.

P4 Dalarna har gjort en intervju med Hedberg där han berättar om olyckan som gjorde honom förlamad.

– Jag var ute och klättrade i berg tillsammans med min fru Marie. Jag skulle visa henne hur man gjorde. Jag sätter på min utrustning och ska visa henne hur man firar ned sig. Och det bromsar inte, jag faller tio meter rakt ner och slår av ryggen. Jag får en ryggmärgsskada så jag är förlamad från naveln och neråt, berättar Hedberg för P4 Dalarna.

”Annars kanske jag har ihjäl henne”

Han har plågats av extrem nervsmärta. För att lindra nervsmärtan började han ta morfin. Han blev beroende och fick verkligen kämpa för att ta sig ur den tuffa situationen.

– Jag bestämde mig en dag när jag satt och körde bil och det flimrade saker omkring mitt huvud. Jag hade min dotter i bilen då. Och då bestämde jag mig att jag måste bli ren, annars kanske jag har ihjäl henne. Då var det inte mycket att välja på. I en vecka satt jag hemma, jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Det var en tung vecka, men det var en bra vecka, säger Hedberg.

– Det är ungefär som du ser på filmer, det kliar i kroppen och du vill klättra efter väggarna, du vill bara slita i kroppen. Det går inte att beskriva med ord, det är ett helvete rent ut sagt.

Hedberg mår bättre i dag. Men han plågas fortfarande av smärtkramper.

– Jag har ont hela dagarna, jag har smärtkramper. Ibland är det var 30:e sekunder, ibland var femte minut. Ibland är det uppehåll och då får man ont för då finns inte smärtan där, det är lurigt, det lurar hjärnan hela tiden, säger han.

Växt fram till en nyckespelare

Hedberg var med redan i Sotji 2014, men fick snålt med speltid. Han hade endast varit med laget i ett år och hade ingen betydande roll.

Hedberg, som har vunnit VM i rullstolsinnebandy, har växt fram till en nyckelspelare i laget. Han räknar själv med att bidra mer i paralympics i Pyeongchang om ett knappt halvår.

– Mitt spel har blivit bättre. I Sotji var jag ingen nyckelspelare, men sedan hittade jag mitt eget sätt att spela hockey. Jag är väldigt storväxt om man jämför med andra spelare, så jag har hittat min styrka i det offensiva spelet. Jag är väldigt snabb också, så min fart och min storlek är till en fördel, säger Hedberg till paralympic.org.

Sverige hoppas ta första medaljen sedan 2004.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Talangen Emilia, 20, i hemsk olycka: ”Skrek nu dör vi – sen började det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Paralympics