Ingen Tour de Ski för Charlotte Kalla

Beskedet i comebacken var inte bra nog.

Det blir inget Tour de Ski för Charlotte Kalla.

– Det är lite för bräckligt just nu med återhämtningen efter corona, säger Anders Byström.

Efter många om och men så kommer det svenska landslaget, till skillnad från det norska, delta i Tour de Ski under årets första tio dagar.

Men det blir en svensk trupp utan Charlotte Kalla.

– Tillsammans med tränarna tog jag beslutet att fokusera på bra träning framåt. Det är kul att vara igång och det känns bra att ha en tydlig plan att följa framåt med träning och tävlingar i Sverigecupen. Målet är att stegvis höja kapaciteten med sikte mot VM i Oberstdorf, säger Charlotte Kalla i ett uttalande.

Då kan Kalla göra världscup-comeback

Planen blir i stället en träningsperiod följd av mindre svensk tävling i Östersund.

– Vi siktar på Volkswagen cup i Östersund och sedan komma igång därifrån, säger landslagschef Anders Byström.

Nästa världscup är i Lahtis i mitten av januari.

– Den kan vara möjlig, säger han.

I övrigt är det på sju av åtta damplatser förväntad och stjärnspäckad trupp. Segerkandidaterna Frida Karlsson och Ebba Andersson finns med precis som sprintessen Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Anna Dyviks krånglande kropp gör att hon inte tar plats, det gör däremot 23-åriga Moa Olsson.

”Måste ge herrarna chansen”

– Moa är väldigt allround och har visat bra form på slutet. Kul att se vad hon kan göra under en hel tour, säger Anders Byström.

På herrsidan kommer högt siktande William Poromaa göra sin första tour och de sista två av sex platser knep Marcus Ruus och Björn Sandström.

– En stor poäng i det här är att vi är inne i en viktig period för herrarna, de som visar drivet måste få chansen och Marcus Ruus är en sådan kille. Han har väldigt bra syreupptag och verktyg för att bli bra och då måste vi ge de här åkarna chansen för att kunna ta nästa steg, säger landslagschef Byström som till slut bara valde att lämna en tänkbar damplats outnyttjad.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.