Planen för Frida Karlsson: Han ska rädda skidåkarens OS-satsning

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

En mentalt jobbig och smärtfylld säsong slutade i kramp.

Nu ska fysioterapeuten Marcus Bystedt rädda Frida Karlssons OS-satsning.

– Det blir jätteviktigt, säger skidåkaren.

Under söndagen bröt Frida Karlsson tremilen på SM i Kalix på grund av smärta.

– Det blev som kramp både bak och fram i underbenen, berättar hon för Sportbladet.

Problemet sitter i fötterna. Fotställningen på skidorna har över tid den här säsongen utvecklat en snedbelastning i den unga kroppen. Akuta skador som den på hotellrummet under Tour de Ski och armsmällen på VM har tillkommit.

Nu säger kroppen från på riktigt.

Resan framåt blir inte heller enkel, men en sak är klar: skidstjärnan måste agera.

Och faktum är att hon redan börjat.

Efter tävlingarna i Falun i slutet av mars, Volkswagen cup, besökte hon Marcus Bystedt i Östersund. Skidåkaren och fysioterapeuten har inlett ett samarbete som blir tätt, intensivt och OS-riktat.

– Det kommer att bli jätteviktigt. Det känns tryggt att vi redan börjat. Vi har haft en del träffar under våren och kommer att ha många fler. Det här ska vi få bukt av, säger Frida Karlsson.

Frida Karlssons tvingades avbryta helgens tremil.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Frida Karlssons tvingades avbryta helgens tremil.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Det handlar först och främst om att Frida Karlsson ska få rätt position på skidorna igen. Då kan hon åter finna sitt perfekta rörelsemönster och bygga teknik och styrka därifrån.

– Det har blivit en ond cirkel från i höstas när jag fick höft- och ljumskproblem. Jag har inte aktiverat rätt muskler, nu måste jag hitta tillbaka till ett bra rörelsemönster, säger Frida.

”Får säga att det här går inte”

Frida Karlssons personliga tränare Per Nilsson välkomnar experthjälpen från Marcus Bystedt. Han är erkänt duktig, men har lämnat Svenska skidförbundet. Enligt Per Nilsson förverkligas samarbetet nu via SOK och han hoppas att det finns en ny röst som 21-åringen kan lyssna på.

– Han (Bystedt) får vara med och styra den totala belastningen, säger Per Nilsson som påpekar:

–  Det blir ytterligare ett inslag i hennes totalbelastning. Fysioterapeuten får säga att det här går inte, när det blir för farligt, säger Per Nilsson.

Frida Karlsson, som är ambitiös och tänjer gränser, vill se över hela sin satsning.

– Jag ska se till helheten, skador kommer inte bara av en slump utan jag ska se till hela upplägget. Träningsbelastningen har kanske varit lite hög, man kanske ska se till variationen mer, säger Frida Karlsson.

Avstämningen mellan tränare och det medicinska teamet kommer fortsatt att vara viktigt.

VM-stjärnan, Frida Karlsson tog tre individuella medaljer, kommer också att se över vilka pjäxor hon kan åka med nästa säsong.

– Pjäxor är dåliga skor för mina fötter. Jag har åkt i skiathlonpjäxor sen en månad innan VM. Jag har behövt ha dem för mina fötter och  har inte  varit optimalt.

Hur har du upplevt tiden?

– Det här är den jobbigaste säsongen jag någonsin har haft. Jag har haft något hela tiden och det har inte varit en lätt säsong mentalt.

Publicerad:

LÄS VIDARE