Jättevändning gav ny svensk seger

Av: 

TT

Sveriges skipper Niklas Edin visar hur lagkamraterna ska slå en sten under curling-VM.
Sveriges skipper Niklas Edin visar hur lagkamraterna ska slå en sten under curling-VM.

Efter fem raka segrar såg det ut att ta stopp för lag Niklas Edin i curling-VM i Calgary.

Hemmanationen Kanada ledde med 6–2 när svenskarna vaknade till och med en fyrpoängare i sista spelomgången vände till seger med 9–7.

Nationerna på isen hade tillsammans vunnit de fem senaste världsmästerskapen och kanske var prestigekampen vad Sverige behövde.

Med en förlust mer inför nattens match låg pressen på Kanada. Hemmalaget tog också två enpoängare i de två första omgångarna, trots att Sverige hade sista sten i båda.

När Kanada gick upp till en 6–2-ledning och förlusten såg oundviklig ut svarade Sverige med en trepoängare i den åttonde omgången. En kanadensisk poäng i den nionde omgången tvingade Edin & co att ta minst en tvåa i sista ordinarie spel – och det fixade de med besked.

Blev dramatiskt

Inför allra sista stenen hade Sverige en poängsten i boet, men Edin lyckades då skicka ut Kanadas mest centralt placerade sten och så låg plötsligt fyra gula svenska stenar närmast mitten och segern var säkrad.

Därmed har Sverige nio segrar och två förluster i VM. De har nu i det närmaste säkrat en plats bland de sex bästa och därmed ta sig till slutspelet och dessutom ordna en svensk plats i OS 2022.

Sverige har två matcher kvar att spela, mot Tyskland natten mot fredag och mot Japan på fredag kväll, svensk tid. Seger i minst en av de matcherna garanterar lag Niklas Edin en slutspelsplats.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN