Siffrorna som visar svenska stjärnornas dominans

”Senast var när Kim, Lövgren och Ahlm lirade”

Landslaget är i Tyskland för att kvala in till OS.

Det är i just Tyskland de blågula stjärnorna dominerar till vardags.

Sportbladet har siffrorna som visar hur svenskarna regerar Bundesliga.

– Senast det var så var väl när Kim Andersson, Stefan Lövgren och Marcus Ahlm lirade i Kiel, säger Jim Gottfridsson.

I dag inleder Sverige OS-kvalet mot Tyskland i Tyskland (Berlin närmare bestämt).

Det kommer att bli en nyckelmatch mellan många spelare som känner varandra nästan utan och innan.

Samtliga tyska spelare håller till i Bundesliga till vardags och 12 av de 17 svenska spelarna har också tyska klubbadresser. Faktum är att i den troliga, blågula förstauppställningen spelar alla sju i Bundesliga.

Svenskarna inte bara spelar i världens bästa liga, de dominerar den på ett sätt som vi inte sett på många år.

”Väldigt imponerad”

Inför den här säsongen införde Bundesliga ett prestationsindex, HPI, där spelarnas prestationer värderas efter ett antal parametrar beroende på position som sedan vägs samman så att man kan jämföra spelarna trots att de spelar på olika positioner.

På uppdrag av Sportbladet har tysken Julian Rux, som driver bloggen handballytics.de, tagit fram spelarnas HPI-snitt per match den här säsongen.

När ungefär halva serien nu är spelad är det fyra svenskar i topp med Niclas Ekberg, Andreas Palicka och Jim Gottfridsson från OS-kvallaget. Simon Jeppsson, som inte platsar i landslaget, ligger delad fyra och Hampus Wanne (som på fredagsmorgonen lämnade truppen av personliga skäl missar kvalet) är elva.

– Jag gillar inte att slå mig själv för bröstet men det är kul för svensk handboll att vi har så många spelare på så hög nivå. Senast det var så var väl när Kim Andersson, Stefan Lövgren och Marcus Ahlm lirade i Kiel, säger Jim Gottfridsson.

Det är 10–12 år sedan.

Vi har ytterligare fyra svenska landslagsspelare (se nedan) bland de 33 bästa på HPI-listan. Detta i världens bästa liga med massor av världsspelare.

– Det är mycket glädjande. Jag är väldigt imponerad över hur stabila de är trots ett mycket tufft spelprogram och hur de kan hålla den här höga nivån i match efter match, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Ekbergs otroliga siffra

Niclas Ekberg, som inte var med i VM och följaktligen är en oerhörd förstärkning till OS-kvalet, är förmodligen världens bästa högersexa just nu.

32-åringen spelade sex matcher i Bundesliga och Champions League på 14 dagar just innan landslaget samlade i måndags. På dem gjorde han 32 mål och följde upp med att i EM-kvalmatchen i tisdags smälla dit åtta mål.

Det som imponerade mest hos Ekberg i år är hans avslutsprocent i spelet (alltså ej straffar). Han har, enligt Rux på  handballytics.de , gjort makalösa 55 spelmål på 65 skott vilket ger en procent på 84,6. Bara lagkamraten Hendrik Pekeler är snäppte värre i hela Bundesliga med 84,9. Men då ska man veta att Pekeler är linjespelare.

Är du bättre än någonsin, Niclas?

– Det har rullat på. Det hänger mycket ihop med att man fått vara skadefri och fått in en konstant träningsmängd och kontinuerligt med speltid. Kanske är jag i mitt livs form. Men jag hoppas nå dit när jag slutar, så man slutar på topp, säger Ekberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.