Bandy

Bandysvepet: Slutspelsdramatik och domarskandal ledde till hård avstängning

Av: 

Magnus Wilsson

SPORTBLADET

Likaläge i kvalet, superdrama i semifinalerna samt mästaren lever vidare.

Och den påstådda domarskandalen ledde till en hård avstängning – för spelaren.

Här är veckans bandysvep.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Jämnt värre i kvalet

Gripen Trollhättan öppnade målskyttet omgående, men det var gästande Rättvik som skulle ta kommandot i herrarnas elitseriekval som nu blivit ett playoff.

Gästerna kunde tidigt gå ifrån till 3–1 och det såg tufft ut för Gripen. Men när domaren blåste av matchen stod det 4–4 efter att Johan Kock kvitterat för hemmalaget i 87:e minuten.

– Nu är det bara nollställa. Vi har ingenting att förlora. Det här är skitkul. Man har tränat en hel försäsong, spelat träningsmatcher, en hel serie och det är här man vill vara liksom. Nu är vi här. Det är en match kvar och förhoppningsvis är vi i elitserien nästa säsong, säger Gripens tvåmålsskytt Markus Eriksson till ttela.

För Rättviks del skulle en seger i lördagens retur innebära en återkomst i den högsta serien efter en frånvaro på 70 år.

– Det är tufft i ett kval med bara två matcher. Det gäller att ta till vara på 180 minuter, och då är 4–4 borta bra inför framtiden. Men det är 90 minuter bandy kvar, och Gripen kommer att vara bra i Rättvik också, så vi måste prestera hemma också, säger Rättviks Rasmus Plan till Bandypuls.

Superdramatik i semifinalerna

I damernas semifinaler har dramat tätnat ordentligt. Först gjorde Skutskär match av den första av tre möten mot suveräna Villa Lidköping, men föll till slut med 2–0. Något man gjorde utan lagkaptenen och förstamålvakten Ebba Fridlund som saknades på grund av att hon var hängig.

15-åriga Ellen Ramberg klev in och täppte till mellan stolparna där hon höll nollan i hela andra halvlek.

– Det är klart, all typ av rivalitet är bra, jag är supertaggad på att komma tillbaka med laget, trots en förlust så tror jag att det har gett god energi till laget när Ellen kliver in och gör en så bra match, det vill man ta del av, säger en numera frisk Fridlund till Bandypuls.

Mellan AIK och Västerås blev det alltmer dramatiskt.

Västerås segrade till slut med 4–3 efter stor slutdramatik där AIK hade en kvittering inne, men den dömdes bort för offside.

– Det är ju en omöjlighet. Vi hade ingen spelare på fel sida av offsidelinjen. En spelare var ganska långt bort. Men i bollbanan tycker inte jag att det var några konstigheter, säger AIK:s huvudtränare Peter Rönnqvist till Bandypuls.

Mästare på mirakel

Edsbyn har fortsatt kniven mot strupen i kvartsfinalserien mot Vänersborg. Men 0–2 har blivit 1–2 och, även om det inte hör till vanligheten i elitserien, har Edsbyn vänt 0–2-underlägen i slutspelsserier förr.

2008 vann laget de tre avslutande kvartsfinalerna mot Västerås och gick sedan hela vägen till SM-finalen på Studenternas för att sedan hissa SM-pokalen.

En historia som upprepade sig 2018 mot Villa Lidköping i semifinalserien. Även den gången slutade det i guld.

Edsbyns lagkapten Jonas Edling var med båda gångerna.

– Jo, vi har ju vänt på svåra underlägen flera gånger förr. Det är klart att vi lyfter de bilderna och snackar om sånt, bara så att alla ska förstå att det också är möjligt, säger Edling till Bandypuls.

Ord mot ord i påstådd domarskandal – spelaren stängs av i fem (!) matcher

Jönköping Bandys spelare Oskar Davidsson anklagades av domarna för att ha attackerat domarteamet efter den avslutande matchen i allsvenskan. Detta för att han blev nekad sin önskan att samtala med domarna efter matchen.

Han ska sedan ha ”påbörjat en dansk skalle” mot supervisorn Kent Lisell när denne tvingades att gå emellan.

En bild som motsägs av vittnen på plats, även spelaren själv. Han ska mycket riktigt önskat samtal med domarna, men sedan går bilden i sär.

– Då kommer Lisell och säger att "ni har inte rätt till ett jävla skit". Han är aggressiv och kaxig, jag fattar ingenting. Han går fram, trycker sin näsa mot min, jag säger "vad fan håller du på med?" och han säger "jag ska se till att du inte spelar bandy på jävligt länge", säger Davidsson till Bandypuls.

Nu har domen fallit. Ord står mot ord och disciplinnämnden (DN) kunde inte avgöra skuldfrågan. Men då Davidsson erkände i sitt yttrande att han kallade domaren mytoman stängs han av i fem(!) matcher.

DN har inte beaktat andra vittnesmål än de som begärdes in – domarnas, Lisells och spelaren – trots att fick dessa tillhanda.

Du ser hela slutspelet i herrarnas elitserie fram till finalen samt damernas semifinaler på Sportbladet Play.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jonas Claessons tips: Så slutar elitserien i bandy 2021/2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Elitserien i bandy