Bandy

Bandysvepet: Mästare i konflikt och sträckdramat tätnar

Av: 

Magnus Wilsson

SPORTBLADET

Regerande mästarlaget Edsbyn hämmas av konflikter, slutdramatik i allsvenskan och bottenlagen ställs inför ett mardrömsscenario.

Här är veckans hetaste snackisar.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Edsbyns guldtränare Ola Johansson lämnade ledarstaben.

Sprickan i mästarlaget?

Först lämnade Robin Öhrlund, 23, regerande mästarlaget Edsbyn i mitten på januari på grund av att han inte trivdes. Enligt uppgifter uppstod vantrivseln av att 23-åringen behandlades illa av delar av spelartruppen. Uppgifter som bekräftas till Sportbladet av källor nära truppen.

Öhrlund har själv inte velat kommentera uppgifterna och både spelare och andra klubbrepresentanter för Edsbyn har förnekat det.

Förra veckan upprepades historien när legendaren och tidigare guldtränaren Ola Johansson lämnade ledarstaben. Även då kom det uppgifter om att det var delar av spelartruppen som ville ha bort Johansson.

– Han har begärt det själv att få trappa ner, men kommer att finnas kvar som stöd, säger sportchefen Stefan Karlsson.

Enligt källor till Sportbladet bekräftas dock sprickan återigen.


Pontus Vilén.

Rekordhattrick i jubileumsmatchen

Pontus Viléns fredagskväll är nog en kväll han sent kommer glömma. När Vetlanda gästade Hammarby på Zinkensdamm räddade han smålänningarna på egen hand när hoppet såg ut att vara ute.

Redan på förhand var det en speciell match för 25-åringen. Det var nämligen hans 200:e elitseriematch.

Med lite drygt tio minuter kvar av matchen såg den dock ut att sluta i en klar förlust när Hammarby gjorde 6–3. Men det slutet accepterade inte Vilén.

På mindre en tre minuter tog han över huvudrollen på Zinkensdamm. På den korta tiden hade han hunnit med hela tre (!) mål och räddade en poäng till gästerna.

En poäng som kan vara guld värt i den täta streckdramatiken kring de sista slutspelsplatserna.

– Det är inte de snyggaste målen men ack så viktiga, säger poängräddaren till Bandypuls.

Kvaldramat i allsvenskan

Tvåan och trean i bandyallsvenskan får kvala i ett dubbelmöte om den sista elitserieplatsen till nästa säsong. Rättvik har säkrat den ena kvalplatsen, men om den andra ser det ut att bli alltmer dramatiskt.

Gripen Trollhättan har platsen i detta nu på 27 poäng med två matcher kvar på serien. Bakom ligger fyra lag på 24 poäng – Åby/Tjureda, Kalix, Tillberga och Ljusdal. De två förstnämnda har dessutom en match mindre spelad.

Frågan är dock om samtliga matcher kommer att spelas. Flera matcher i allsvenskan har avgjorts på walkover då lag inte velat resa till långa bortamatcher och nu har flera lag allt mindre att spela för. Något som kan tala för Kalix som bara har hemmamatcher kvar, varav den sista mot Tillberga.

Mardrömsscenariot för bottenlagen

Inget lag åker ur elitserien den här säsongen samtidigt som två allsvenska lag flyttas upp. Det innebär att elitserien utökas med två lag till nästa säsong – från 14 till 16.

Något som kan innebära att tre lag i stället för ett direktnedflyttas från elitserien nästa säsong. Samtidigt står det fast att två lag ska kvala för att stanna i elitserien. Något som kan betyda att hela fem (!) lag åker ur den högsta serien nästa säsong. Det var i C&P Bandyshow, en bandypodcast av division 1-spelaren Cormac Åhlström (ibland expertkommentator i Sportbladet Play) och Tellus sportchef Patrik Järmens, som upplägget först såg offentlighetens ljus.

– Jag kan säga så mycket som att det här är scenariot som finns, säger tävlingskommitténs Micael Eriksson till Bandypuls.

Ericsson berättar även till sajten att upplägget presenterats som scenario 1 för elitserieklubbarna.

Ett beslut kan komma redan den här veckan.


Kampen om slutspelsplatserna tätnar.

Streckdramat tätnar

Vänersborg tog en viktig poäng i Västerås och kan ha säkrat sjätteplatsen och den sista direktplatsen till kvartsfinalerna. Men där bakom, där är det betydligt jämnare.

Sex lag fajtas om de fyra sista slutspelsplatserna. Fem av dessa ligger inom två poäng med tre matcher kvar av grundserien. Bollnäs smyger där bakom, fyra poäng efter Motala på sjundeplatsen, tre poäng bakom Broberg på den sista slutspelsplatsen.

Flera av lagen kring slutspelsstrecken möter dessutom varandra under de avslutande omgångarna vilket innebär att minsta snedsteg kan visa sig vara förödande för slutspelschanserna.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

HOLM: Proffs mot amatörer – den här säsongen finns det tre serier i serien

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Elitserien i bandy