Hanna Falk slutar: ”Är klar”

Publicerad:
Uppdaterad:
Hanna Falk
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hanna Falk

SPORTBLADET

Hanna Falk avslutar sin professionella skidkarriär.

31-åringen har varit en del av landslaget i elva års tid.

– Jag känner att jag är klar med den typen av skidåkning, säger Falk till Sportbladet.

Falk har representerat Sverige på OS och VM, men har de senaste åren dragits med en ryggskada. Nu lägger hon ner sin satsning på traditionell skidåkning.

– Jag har inte riktigt motivationen för ännu en OS-satsning. Då tycker jag det verkar konstigt att fortsätta, säger Falk till Sportbladet.

Falks sista världscuptävling blev sprinten i Ulricehamn, sin hemmabana.

– Jag har känt under en längre tid att detta kanske kunde bli min sista säsong, och nu när jag hunnit fundera lite i ett par veckor känns det som rätt beslut, säger 31-åringen.

”Alla roliga stunder”

Efter att ha varit en del av landslaget i mer än tio år väntar nu en ny vardag för Falk.

– Nu kan jag själv lägga upp min träning och uppladdningar, vilket kommer vara skönt. I landslaget är man ganska styrd vad gäller läger och träning.

Vad kommer du sakna mest med landslaget?

– Lagkamraterna, helt klart. Alla roliga stunder man haft med dem. Men de finns ju kvar, även om man inte är med på läger och tävlingar, säger Falk, som fått flera reaktioner på sitt beslut.

Karriärens höjdpunkt tycker Falk är sin världscupseger i Düsseldorf 2008, en vinst som kom bara en vecka efter hennes debut.

– Det var otroligt roligt. Men jag tycker egentligen det roligaste kanske inte varit tävlingarna, utan att gå in i bubblan inför mästerskap. Resorna man gjort runt världen, säger hon.

Vill åka långlopp

Falk vill satsa på långloppscupen, men ryggskadan som hon haft under en längre tid måste utredas först.

– Det är en känsla jag haft, att den dagen jag inte satsar på OS eller VM hade det varit kul att se hur bra man kan staka. Men det är inte helt klart än, säger Falk.

En satsning på långloppscupen kommer även det att kräva träning, tid och motivation.

– Det kommer krävas mycket, så det blir ingen nedtrappning. Men nu kommer jag kunna styra lite mer själv, och kanske till och med få lite bättre uppbackning än i landslaget, säger hon.

Falk har vunnit fyra individuella världscuptävlingar, och tagit fyra SM-guld. Hon representerade Sverige i OS 2010 och 2018.

Publicerad:

LÄS VIDARE